Ver­liefd op TED, Ma­ri­an Spier bu­si­ness con­sul­tant en foun­der TE­DxAm­ster­dam­Wo­men

Ma­ri­an Spier is brand stra­teeg, bu­si­ness buil­der en spre­ker. Ze spreekt op ver­schil­len­de con­gres­sen en eve­ne­men­ten als ook bin­nen be­drij­ven en be­gin ok­to­ber gaf ze haar eer­ste ei­gen TED talk. 

TEKST: Jorissa Neutelings - 28/10/2017
Ik hou van in­ge­wik­kel­de vraag­stuk­ken!

'Ik bijt me graag vast in ingewikkelde vraagstukken. Zo heb ik vorig jaar met de gemeente Amsterdam een prachtig project gedraaid. In stadsdeel West is een groot deel van de vrouwen niet economisch zelfstandig. We hebben een programma ontwikkeld waarbij we alle Vrouwenorganisaties in Amsterdam West aan elkaar gekoppeld hebben die zich inzetten voor deze groep vrouwen. Hiermee werd de druk op de gemeente verlaagd. De vrouwen wisten ineens dat ze ook elders terecht konden en dat hun problemen daar vaak ook voorzien konden worden van een meer passende oplossing dan dat ze via de gemeente hadden gekregen.

Meer ver­bin­ding tus­sen mil­len­ni­al en be­drijfs­le­ven

Sinds 2011 heb ik een eigen bedrijf en daarbinnen voer ik consultancy opdrachten uit en ben ik curator volgens de Engelse definitie van dit woord. Dit betekent dat ik programma's bedenk en beheer. Zo heb ik recent een programma bedacht dat de verbinding tussen millennials en het bedrijfsleven verbetert. Overal om me heen hoor ik millennials zeggen dat ze geen baan kunnen vinden. Niet alle millennials willen immers een eigen start up beginnen, maar zijn op zoek naar een 'gewone' baan. Daarnaast hoor ik binnen bedrijven dat ze geen geschikte millennials kunnen vinden. Om dit gat te dichten bedacht ik de mentoring boothcamp. Ik heb dit idee gepresenteerd aan Accenture en zij waren direct enthousiast. Millennials melden zich aan en vervolgens koppelen we hen aan bedrijven. In die bedrijven hebben we een programma dat een brede ontwikkeling van het individu behelst. Het is een ander programma dan de ouderwetse traineeships. Deze programma's waren vooral gericht op de ontwikkeling van het individu in de hoogte. Millennials willen niet in de hoogte maar in de breedte ontwikkelen. Door dit programma vinden millennials eerder een baan die goed bij hen past en weten bedrijven hoe ze millennials kunnen vinden en aan hen kunnen binden

Mil­len­ni­als wil­len niet in de hoog­te maar in de breed­te ont­wik­ke­len.

Ik was di­rect ver­liefd op TED

Jim Stolze die TEDx naar Nederland heeft gebracht, gaf gastcolleges op de Hogeschool waar ik toentertijd manager was. Hij plaatste in diezelfde periode een bericht online dat hij TEDx naar Amsterdam wilde halen en dat hij mensen zocht die de organisatie mede vorm wilden geven. Ik heb me gelijk bij hem gemeld. Ik heb mijn kennis de inzake branding aangeboden en daar ging hij graag op in. Toen ik de eerste potentiële investeerder binnen had gehaald vroeg hij mij of ik geen vice-voorzitter van het bestuur wilde worden. Die rol ben ik toen met plezier gaan vervullen. Op deze wijze rolde ik in de wereld van TED. Ik bezocht de 'echte' TED conferentie in Oxford. TEDx events zijn namelijk lokale en onafhankelijk van TED georganiseerde evenementen. TED is het moederbedrijf. Tijdens de bezoeken aan de echte TED events luisterde ik o.a. naar Alain de Botton die zijn 'philosophy of success' uiteenzette. Ik werd direct gegrepen door de opzet en dynamiek bij TED en dacht: "Dit is het!". Mijn wereld ging helemaal open.

Vrou­wen hel­pen mij enorm

In 2010 werd mij gevraagd om TEDxAmsterdamWomen te organiseren. Ik wist niet waar ik moest beginnen. Ik kon geen locatie vinden en wist niet wie ik wel en niet moest gaan uitnodigen. Op dat moment hebben mijn contacten mij ontzettend geholpen en is het zo mogelijk gemaakt dat het event bij Sotheby's Amsterdam kon worden gehouden.  Als ik terug kijk op mijn carrière kan ik veel van dit soort voorbeelden geven waarbij vrouwen mij helpen en steunen. Vaak kwam die hulp uit onverwachte hoek. Daar ben ik dankbaar voor. Het zorgt ervoor dat je kan blijven groeien.

In­spi­ra­tie is mooi, maar je moet ook din­gen doen!

Inmiddels zit ik niet meer bij TEDxAmsterdam. Ik ben wel founder van TEDxAmsterdamWomen. De operationele leiding ligt niet bij mij, daar ligt mijn kracht niet. We hebben een mooi team waarmee we een event neerzetten om te inspireren. TEDxAmsterdamWomen richt  zich op de unieke manier waarop vrouwen bijdragen aan de wereldwijde veranderingen en daarmee de toekomst helpen hervormen. Het is veel meer een ontwikkelplatform voor vrouwen geworden dan 'alleen' een event. Zo zijn we niet gestart. Het heeft zich in die richting ontwikkeld. Vrouwen schreven ons aan dat het bezoeken van TEDxAmsterdamWomen hun  inspiratie en inzichten hadden gegeven om te gaan ondernemen of om echt te gaan voor de functie die voorheen te hoog gegrepen leek. Het was ook al langer duidelijk dat de TeED talks an sich zeer leerzaam en inspiratievol waren, maar met alleen de talks waren we er niet. Het is niet genoeg om alleen maar inspiratie te bieden, je moet ook wat doen. Uit deze gedachtegang is de start-up award voor jonge vrouwelijke ondernemers ontstaan. Naast het uitreiken van de award, koppelden we de deelnemers ook aan een mentor en dat is voor deze jonge vrouwen een katalysator geweest.

Al­les komt goed

Men vraagt mij wel eens of ik een motto heb. Ik vind dat altijd een lastige vraag. Als ik terug kijk naar hoe ik mijn werkend leven heb ingericht komt bij mij als motto naar boven: "Alles komt goed!". Je moet door bepaalde processen heen, dat hoort bij ontwikkeling. Het ene proces is leuker dan het andere. Maar alleen door in het onzekere en nieuwe te stappen kom je uiteindelijk verder. Deze gedachte wil ik graag aan anderen meegeven, zodat ook zij de uitdaging aangaan om zaken gewoon te gaan doen.

Reageer op dit artikel
*

Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

  • Helena - zondag 29 oktober 2017 15:36

    Inderdaad een VROUW met pit. En... met veel inspanning kan je dan zeggen: " Het komt altijd goed " Reageer

    *

    Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

    • B'Elle Redactie Jorissa - zondag 29 oktober 2017 20:27

      Dank Helena, ik denk dan ook dat hard werken helpt om het "altijd goed" te laten gaan. Dank voor je reactie