Vecht tegen bikinivisie. Catherine van Heest, Care for Women
Catherine is initiatiefnemer van Care for Women en daarnaast pionier in de zorg. Ze wil blijven vernieuwen en een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg als het gaat om vrouwen. De basis van het bedrijf is vrouwspecifieke zorg, gericht op hormonale veranderingen. Op meer dan 100 vestigingen in Nederland helpen Care for Women specialisten vrouwen met hormonale problemen zoals PMS, zwangerschap en de overgang. De diensten worden veelal door zorgverzekeraars vergoed, zonder dat een verwijzing van een huisarts nodig is.
TEKST: Jorissa Neutelings - 01/10/2014
Catherine is er van overtuigd: als je goede (gezondheids)zorg wilt leveren, dan moet je genderspecifiek werken. Je moet onderscheid maken tussen mannen en vrouwen en daar je behandeling op afstemmen.
Maar pas op, we hebben hier niet met een feminist te maken! "Ik ben voor gelijkheid als het gaat om arbeidskansen, salaris, etc., maar zorg vraagt nu eenmaal om differentiatie. Het lijf van een man is niet hetzelfde als het lijf van een vrouw. Zolang we aan deze gelijkheid vast blijven houden in de geneeskunde, of het nu gaat om onderzoek, medicatie of behandeling doen we beiden ernstig tekort.". We moeten af van de "bikinivisie" van zorgverleners, die het verschil slechts baseren op wat ze aan de buitenkant van een lijf zien. Dat gevecht voer ik via Care for Women en ik probeer op zoveel mogelijk podia te spreken en deel te nemen aan discussies.
Een vrouwenlijf is niet gebouwd op meer dan 50 jaar
De kwaliteit van het leven is voor vrouwen met het toenemen van de gemiddelde leeftijd van een vrouw enorm verslechterd. Ons vrouwenlijf is eigenlijk niet gebouwd op langer dan 50 jaar meegaan. Hormonen hebben een cruciale functie in het functioneren van lijf en geest. Na de overgang is ons hormoonstelsel zo verandert, dat we een grote toename zien van ziektebeelden als hart- en vaatziekten, botontkalking, dementie, incontinentie, reuma etc. Dat komt allemaal veel meer voor bij vrouwen als bij mannen na hun 50ste jaar. Daarom verbaas ik me over uitspraken als: "De overgang, ach dat gaat wel weer over". Vrouwen gaan daardoor te weinig op zoek naar hulp en nemen te weinig en te laat pas maatregelen om gezond oud te worden, met alle gevolgen van dien. Als vrouwen hier meer initiatief in zouden nemen en tijdiger zich hierover laten informeren, neemt de levenskwaliteit enorm toe.
Mijn achtergrond als verpleegkundige, waardoor ik al vroeg met zieke mensen in aanraking kwam, het feit dat ik op mijn 16e uit huis ging en het overlijden van mijn eerste partner op 27e jarige leeftijd heeft me sterk doen beseffen dat je de dag moet plukken. Pak de kansen die de dag je biedt, maak er iets van. Daarom voel ik me ook geprikkeld om iets te doen waarvan iedereen zegt dat het niet kan. Geen grotere kick als ik het wel voor elkaar krijg. Heerlijk!
Het betekent ook dat ik geen tijd meer steek in zaken die me energie kosten in plaats van opleveren, ik zeg vaker nee op mijn gevoel en voel me daar niet schuldig over. Ook ben ik wat steviger geworden door tegenslagen, ik laat minder een loopje met me nemen.
Geloof in jezelf en je passie. Daar vind je het geluk.
Wat ik andere vrouwen in zaken aanraad? Ga voor je droom, wees bereid om heel veel uren te werken en wees niet bang! 99% van alle ondernemers heeft gewoon hard moeten werken om de zaak op te bouwen. Natuurlijk is er altijd de factor geluk, maar er zijn maar weinigen die parttime een middelgroot, succesvol bedrijf hebben weten op te bouwen. Veel heeft simpelweg te maken met hard werken, in jezelf geloven en keuzes maken. Zeven dagen per week tot 's avonds laat werken is niet abnormaal. Dat betekend minder tijd voor je sociale leven, hobby's of je gezin. Is je doelstelling een succesvol middelgroot bedrijf, dan zal dat veel tijd, energie en aandacht van je vragen.
Ondernemen is topsport.