Monitoren, managen en maken van issues, Mayke en Sybrig van Keep, De Issuemakers
De Issuemakers is 11 jaar geleden opgericht door twee zussen, Mayke en Sybrig van Keep. Ze werken voor verschillende organisaties die hun reputatie willen verstevigen, innovaties willen stimuleren en hun maatschappelijke zichtbaarheid en sympathie willen vergroten. Mayke heeft een andere achtergrond dan Sybrig en het samenvoegen van hun verschillende werkwijzen resulteerde in de Issuemakers.
TEKST: Jorissa Neutelings - 13/04/2019
Onze vader werkte als bedrijfseconoom. Onze moeder werkte in de wereld van psychotherapie. Als er bij ons thuis feesten werden gegeven dan waren daar mensen van totaal verschillende achtergronden aanwezig. Zo waren er hippies met lange jurken en daarnaast de accountants in driedelig pak. Deze beide werelden gingen tijdens zo'n festiviteit vlekkeloos in elkaar over. Van ons werd verwacht dat we met iedere aanwezige een normaal gesprek konden voeren en hierdoor kregen we mee dat eigenlijk niemand raar of vreemd was. Dit heeft enorm veel invloed gehad op onze ontwikkeling, waardoor we altijd met een hele open blik naar de wereld hebben leren kijken.
Wat er in de samenleving speelt én hoe de pers omgaat met dat specifieke gegeven bepalen uiteindelijk hoe een onderwerp zich opbouwt. Dat samenspel is exact wat ons aan elkaar verbindt en wat we intern ook op deze wijze georganiseerd hebben. Sybrig is met haar team gericht op de politieke achtergrond van een bepaald onderwerp, Mayke focust zich op wat er in de samenleving speelt rondom dat thema en vervolgens hebben we een team dat zich richt op de journalistieke beeldvorming. Ieder onderwerp wordt voortdurend in deze driehoek geplaatst. Vanuit deze driehoek-analyse bezien we hoe we ervoor kunnen zorgen dat een onderwerp voor meer mensen van belang kan gaan worden. In het begin werd wel eens over ons gezegd dat we probleemmakers waren, maar dat is een misvatting. Een onderwerp, een issue, en een probleem zijn niet hetzelfde. Een probleem speelt namelijk op een ander werkveld dan een issue. Een issue raakt altijd het maatschappelijk belang, een probleem niet.
In het begin werd wel eens over ons gezegd dat we probleemmakers waren!
Wat ons anders maakt dan andere communicatie-adviesbureaus is dat wij bedrijven stimuleren om verder te kijken dan hun eigen directe omgeving. Neem bijvoorbeeld de zorgen omtrent ons klimaat. Bij een dergelijk groot thema zien we dat men geneigd is om zich direct te richten tot de overheid in plaats van dat men onderzoekt wat men zelf kan bijdragen. Als je dan bijvoorbeeld in beeld brengt wie van de toehoorders woont in een jarenvijftighuis dat volledig met gas verwarmd wordt en vervolgens een concreet stappenplan kan aanleveren waarmee zij een overstap naar een meer duurzame vorm van energie kunnen creëren, maak je het ineens behapbaar en tastbaar. Een ander duidelijk voorbeeld is de discussie omtrent zwarte piet. Deze discussie speelt al sinds 2004 en is nu in omvang alleen maar toegenomen. Je kan dan als organisatie denken dat deze discussie je niet raakt maar uiteindelijk raakt het iedereen. Je moet alleen weten in welke mate. Ben je een supermarkt dan moet je er rekening mee houden met het assortiment voor Sinterklaas, als je een softwarebedrijf bent, dan moet je je realiseren wat deze discussie met hun aannamebeleid gaat doen. Wij brengen de relevante thema's in beeld voor onze opdrachtgevers. Vervolgens pellen we deze thema's af en gaan we ze volgen. Met deze informatie krijg je regie op een onderwerp en kun je communicatie gaan sturen.
Wij streven ernaar om een aanpak zo te formuleren dat mensen zich persoonlijk betrokken voelen, zonder dat het iets is dat maar bij één persoon speelt. Neem bijvoorbeeld de Alliantie 'Nederland rookvrij' die wij geadviseerd hebben bij de opzet van hun communicatie. Daar hebben we het over de missie dat kinderen moeten kunnen opgroeien in een omgeving zonder sigaretten Dat is heel abstract en voelt als ver weg. Als je dan begint met een aanpak waarbij je stelt dat er in een speeltuin niet gerookt mag worden, dan maak je het ineens heel tastbaar en concreet. Je hangt in een speeltuin een bordje op met 'deze speeltuin is rookvrij'. Hiermee bereik je niet alleen de individu, maar met dat bordje stel je hen ook in staat om anderen aan te spreken op hun gedrag. Met een dergelijke aanpak kan je vervolgens ook in kaart brengen hoe de ontwikkeling verloopt omdat je kan onderzoeken of er nog sigarettenpeuken bij een speeltuin te vinden zijn. Als dat het geval is, kun je gericht op die plekken de aanpak intensiveren. Deze onderzoeksresultaten hebben nieuwswaarde waardoor je erover kunt schrijven in de pers en daarmee beïnvloed je vervolgens weer de beeldvorming over dit specifieke onderwerp. Je creëert tevens betrokkenheid omdat je mensen aanspreekt op een niveau waar ze zelf een standpunt over in kunnen nemen. Je stelt hen in staat om te kiezen voor een speeltuin waar niet gerookt wordt en helpt hen om meer mensen te mobiliseren om datzelfde te doen. Dat is een aanpak die net iets groter is dan alleen hun persoonlijk belang.
Wij werken in een niche die we groter aan het maken zijn. We zien dat steeds meer organisaties aan de slag gaan met de maatschappelijke uitdagingen die er zijn. We willen dat deze manier van denken normaal wordt en niet alleen opgepakt wordt vanwege het positieve effect ervan op de profilering en positionering van het bedrijf. We streven ernaar dat deze denkwijze aan de basis komt te liggen van het hele beleid. We zijn er ontzettend trots op dat ons bedrijf bestaat uit bevlogen professionals. We zien de kwaliteit en de ambitie van onze mensen. We willen dat zij beter worden dan wij en dat zij het bureau verder groot maken en daarmee de missie van de Issuemakers toekomst geven.
Binnen de Issuemakers staan wij als twee vrouwen aan het roer. Onze aanpak is daardoor wellicht anders dan bij andere bedrijven. In onze bedrijfsvoering staat niet sec de omzet centraal. Bij ons staat het werkveld voorop. Wij werken hier met mensen die geloven in de kracht van onze werkwijze. Wij hebben het voordeel dat we werk kunnen doen wat we leuk vinden. Als je sec werkt om geld te verdienen, doe je dat vanuit een andere energie. Werk doen wat je leuk vindt en waar je in gelooft, is voor ons het belangrijkst en daarmee de kern van ons beleid en van onze aansturing. Wij stimuleren iedereen om te woekeren met zijn of haar talenten. Ieder mens heeft talenten en wij geloven er echt in dat je een soort maatschappelijke verplichting hebt om wat te doen met deze kwaliteiten. Het is voor ons onbestaanbaar dat je met deze talenten thuis op de bank gaat zitten. Als je vervolgens doet wat je leuk vindt, dan merkt men dat en slaat men daar op aan. Hierdoor ben en blijf je succesvol!