Ook in Finance moet je je gevoel laten gelden. Georgette Fijneman, Zwitserleven
Georgette Fijneman is COO, Chief Operational Officer, bij Zwitserleven, een pensioenverzekeraar. Ze leidt daarbij productmanagement, administratie en verandermanagement en stuurt in totaal 450 mensen aan.
TEKST: Jorissa Neutelings - 14/10/2014
In mijn rol vind ik het belangrijk om laagdrempelig te zijn, benaderbaar voor iedereen die iets met mij wil delen of waar ik gerichte informatie van kan krijgen. Dat betekent voor mij dat ik op vaak op verschillende plekken ben om mijn collega's te ontmoeten: op kantoor in Amstelveen, mee op klantenbezoek, bij stand ups, alles om te zorgen dat mensen gemakkelijk naar mij toe komen. Ik heb zo veel inhoudelijke dossiers in mijn portefeuille dat wanneer ik het alleen van formele lijnen moet hebben, ik mijn werk niet goed kan doen. Iedere dag is voor mij een goede dag, als ik het gevoel heb dat ik iets heb kunnen bereiken, hoe klein ook. Ik houd van afwisseling, spreek graag met veel verschillende mensen en geef hen graag energie om optimaal in te zetten op het gebruiken van hun competenties.
Gevoel is óók in de financiële branche belangrijk
In het begin van mijn loopbaan ben ik de financiële sector ingerold, mijn vader werkte in die branche, maar voor mij was het geen bewuste keuze. Je bent er natuurlijk wel mee opgegroeid en voor je het weet, ben je twintig jaar verder. Het is ook een super uitdagende en leuke wereld. Op feestjes doet verzekeringen het misschien minder goed maar het werk is vol verandering en veeleisend. Alles gaat snel, er gebeurt heel veel; bij marktpartijen, in wetgeving, dat maakt het interessant. Wat ik jammer vind, is dat we doorgeschoten zijn in regelgeving in de financiële wereld. Daardoor is de ruimte voor vernieuwing beperkt, die gaat op aan zaken als compliance en risk.
Als tegenwicht is het daarom extra belangrijk om beslissingen te nemen op common sense en buikgevoel. Dat lijkt bijzonder in z'n cijfermatige omgeving, maar ook wij kunnen de toekomst niet voorspellen en moeten goed vooruit kijken hoe iets gaat uitpakken. Het inschatten van risico's en kansen blijft altijd een factor van onzekerheid houden: durven te handelen op een deel gevoel is dan onmisbaar.
Een heel belangrijke basis is een goed eigen team, een MT waarin mensen zitten die verschillende competenties hebben. Diversiteit in het team helpt mij ook om voor me zelf ideeën op te doen waar ik zelf nog wat wil verbeteren of wat ik anders kan aanpakken. Voorbeelden, zoals bekende mensen, daar heb ik minder mee. Ik probeer heel goed te luisteren naar wat een ander zegt, ik kijk hoe hij of zij reageert op de omgeving en op mij en wat ik daaruit kan halen. Dat is voor mij inspiratie & verbeteren tegelijk. Als ik fout zit, zal ik dat ook gerust toe geven. Vaak is feedback niet nodig, ik heb al gezien dat ik wellicht de verkeerde toon heb geraakt. De auto, ik moet vaak minimaal 1 uur reizen voor ik thuis ben, is voor mij de ideale evaluatieplek. Daar kan ik alle zaken van de dag nog eens de revue laten passeren.
In het bedrijf heb ik ook een aantal mensen om me heen waar ik mee kan sparren, die me ook eerlijk durven terug te geven wat ik kan verbeteren. Ook vind ik het prettig om bepaalde thema's te bespreken: hoe pakt een ander die aan en kan ik daar mee?
Mijn kwaliteit zit in beweging krijgen van anderen, dat is wat mij betreft niet beperkt tot de financiële dienstverlening. Overal is dat nodig. Het zijn immers je competenties die je bijzonder maken, die het onderscheid vormen. Retail spreekt tot mijn verbeelding, die sector wordt minder gedreven door wetgeving, maar meer door klanten en snelheid. Lean en flexibel je structuren inrichten om te zorgen voor snelheid & service lijkt me bijzonder uitdagend. Zo'n bedrijf als Zalando naar de beurs brengen, dat moet tof zijn om mee te maken.
Choose your battles: laat de verantwoordelijkheid waar die hoort
Als eerste vrouwelijke directeur bij SNS, en ook bij Zwitserleven, ben ik altijd mezelf gebleven. ik streef naar authentiek leiderschap, ik geloof niet in verschillende petten, belang voor het bedrijf en klant is wat je voorop stelt. Dat kan je niet als een pet afzetten, dat is er altijd. Vrouwen voelen die verantwoordelijkheid vaak nog een tandje sterker, ze zijn doelgericht en werken van nature gestructureerder. De vergissing die ik vrouwen vaker zie maken dan mannen, is dat ze de verantwoordelijkheid bij non-performance overnemen. Niet doen! Op deze manier houd je het probleem in stand. Ik geloof ook dat je niet alles moet doen. Kies een paar zaken en doe die heel goed. Welke dat zijn? Ik zeg altijd tegen mijn collega's: "Als jij met Kerst onder de boom zit, waar wil je dan tevreden op terugkijken?". Ieder mens wil resultaat halen en van toegevoegde waarde zijn. Dat heel expliciet maken voor jezelf wat dat is, zorgt voor tevreden gevoelens. Bovendien is er dan ook nog eens een reden om iets te vieren. Ik breng hier meer uren door dan thuis, dan moeten we het met elkaar wel leuk maken!