Bij soft­wa­re hoort een men­se­lijk ge­zicht, Mar­lé­ne Baars, Ca­pi­ca

"Laird Beek­e­laar is Ca­pi­ca ge­start in 2001 en ik ben daar 5 jaar la­ter in­ge­stapt als aan­deel­hou­der. Ik heb sinds­dien de rol van com­mer­ci­eel di­rec­teur. "Waar gaan we heen als be­drijf en hoe  ver­tel­len we ons ver­haal aan de markt"? Dat zijn vra­gen waar ik mij over buig. Als ex-HR ma­na­ger zie ik het als mijn ver­ant­woor­de­lijk­heid om er­voor te zor­gen dat on­ze me­de­wer­kers da­ge­lijks met ple­zier hun werk kun­nen doen. Voor mij hangt werk­ple­zier sa­men met suc­ces van een be­drijf. Als het bin­nen goed zit, dan draag je dat uit naar bui­ten!".

TEKST: Jorissa Neutelings - 08/12/2018
Van waar de naam?

De naam Capica is geprogrammeerd. Toen Laird met zijn studiegenoten begon met dit bedrijf vonden ze dat ze een naam moesten vinden die lekker bekte. De naam moest met hetzelfde beginnen als waarmee het eindigt. Wat doen programmeurs dan als ze een naam zoeken? Dan schrijven ze een script met allemaal lettercombinaties. Vervolgens drukken ze op de knop en er verschijnen allerlei namen waar Capica tussen stond. De naam is dus echt afkomstig uit het programmeurshoofd.

Ra­tio en hart ver­bon­den

Laird houdt zich bezig met de  techniek van ons product. Alle innovatie op dat vlak, dat stuurt Laird aan. Mijn focus ligt op de  usability en op de mens. Dit is een mooie combinatie die elkaar goed aanvult en wat ons succesvol maakt.  We hebben nu 15 medewerkers en willen graag verder groeien. We hebben handen tekort en daardoor kan het gedachtegoed nog niet zo wijd verspreid worden als dat we zouden willen.

IT'ers met hart voor de zaak!

Het is ontzettend lastig om personeel te vinden in deze tijd. We zoeken mensen die passen bij ons als bedrijf. Het is belangrijk dat je mee wilt denken aan de strategie en dat je je verantwoordelijk voelt voor waar we als bedrijf heen gaan. De mensen die bij Capica werken worden als mini-ondernemers behandeld. We willen dat zij actief ideeën aandragen en deze tot uitvoer brengen. Dat betekent dat we niet iedereen die competent is op de juiste programmeer talen (hard skills) aannemen. Je moet niet alleen een goede programmeur zijn, maar je moet ook met je hart werken aan je opdrachten. Als er mensen komen die niet of niet geheel passen bij de filosofie dan werkt dat vertragend en levert het negatieve energie op. 

Me­de­wer­kers bij Ca­pi­ca zijn mi­ni-on­der­ne­mers

Soft­wa­re kan je blij ma­ken

Capica ontwikkelt software die mensen verder helpt. Je ziet vaak dat werkprocessen zich aanpassen aan de eisen van het softwarepakket dat binnen een bedrijf gebruikt wordt. Dat vinden wij raar en inefficiënt. Software kan je blij maken omdat je werk er makkelijker door kan worden. De mens die de software gebruikt is voor ons daarom richtinggevend. Wij kijken samen met de gebruikers naar hoe ze gewend zijn te werken en kijken hoe dat beter kan door de te ontwikkelen software. Dat software snel en gebruiksvriendelijk is dat is voor ons een vanzelfsprekendheid. Dat is ons startpunt van waaruit we verder gaan bouwen.

Fe­mi­nie­ne touch aan de IT

Software of het systeem waarmee je werkt moet het werk gemakkelijk en leuk(er) maken, dat is waar wij in geloven. In deze filosofie zie je mijn HR kant weer terugkomen. Daarnaast is het ook de vrouwelijke touch die aan de mannelijke IT wereld wordt toegevoegd. Het is immers nog steeds een wereld waarin voornamelijk mannen werkzaam zijn en die kijken anders naar de menselijke kant van een bedrijf.

On­der­ne­men zit toch in je bloed

Als je ergens in dienst bent, is er altijd wel een manager of een leidinggevende die jou stimuleert. Als ondernemer moet je alles uit jezelf halen en dat is soms best uitdagend. Het ondernemen heb ik echter van jongs af aan meegekregen. Ik kom namelijk uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden een eigen garagebedrijf waardoor er thuis altijd veel te doen was. Het bedrijf was tegenover ons huis, dus er waren altijd wel klanten die langskwamen of mijn vader moest nog iets afmaken in de avond! Onze privésfeer was de zaak en andersom. Toen ik jong was, had ik zeker niet de wens om te gaan ondernemen. Ik zag namelijk dat het heel hard werken was en dat het niet altijd de gewenste vrijheid opleverde. Toch heb ik een hang  naar die sfeer van vroeger, ook mijn twee kinderen zijn regelmatig bij Capica, ik geef daarmee onbewust het ondernemen automatisch door. Ondernemen zit blijkbaar toch in je bloed.

 

Je­zelf blij­ven

Ik heb moeten leren om me niet te laten leiden door andere mensen. Ik vond dat moeilijk, omdat bepaalde gesprekken of situaties altijd een impact op mij hadden. Onbewust voel ik dingen bij mensen en wil dat dan omzetten naar iets dat ik niet ben om de ander een plezier te doen.  Ik herken het nu en weet ik dat ik alleen op mijzelf af moet gaan. Als je op die kracht blijft varen dan gaat dat opvallen en dan slaan mensen aan op iets waar jij voor staat. Of het nu gaat om offertes schrijven of om het verkrijgen van opdrachten: ik vaar daarin op mijn eigen gevoel en kennis. Dat werkt. Mijn belangrijkste les is dus aan iedereen: "BLIJF JEZELF ".  

Reageer op dit artikel
*

Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

  • Geef hier je reactie!