Neem risico tegen middelmatigheid. Marjolijn Bonthuis, ECP
Marjolijn Bonthuis werkt bij ECP, platform voor de InformatieSamenleving en is daar adjunct-directeur. ECP is een publiek-private onderneming, heeft 150 bedrijven als deelnemer en is ooit ontsproten aan het brein van de toenmalige minister van Economische Zaken, Hans Wijers, en de oud-voorzitter van VNO NCW Hans Blankers. Dit gebeurde in de tijd van de opkomst van e-commerce, de overtuiging was dat dat voor een land als Nederland zeer belangrijk zou worden...en dat is nu 17 jaar geleden.
TEKST: Jorissa Neutelings - 08/10/2014
De heilige missie waar Marjolijn met ECP naar streefde was dat "elektronisch zakendoen 'gewoon' zakendoen moest worden. Die missie is behaald maar het bestaansrecht wordt nu gevormd door het zijn van een neutrale tafel waar je afspraken kunt maken over de 'e' zaken. "Denk bijvoorbeeld aan e-facturatie waarin gepleit is voor 1 systeem; dat is hier aan tafel ontstaan. Maar ook projecten als Digibewust, platform veilig internet en mediawijsheid, worden hier opgepakt."
Trots op schoolpleineffect
Persoonlijk ben ik verantwoordelijk voor project Veilig Internet & Internet Governance. Veilig wil zeggen dat ik bezig ben om met markt & overheid tot afspraken te komen op onderwerpen waar het nodig is zoals privacy, wachtwoorden en voorlichting. Denk aan een grote portal zoals veiliginternetten.nl. Daar ben ik heel trots op. Door de enorme persaandacht merk je de bewustwording tot op het schoolplein. Maar ik vind het net zo leuk om met Thuiswinkel.org over hun thuiswinkelwaarborg te spreken en te kijken hoe we daar mee om kunnen gaan met bijvoorbeeld wachtwoorden. Bedenk een aanpak en ga doen, is mijn natuur.
Ik kan slecht tegen traagheid, zowel in denken als in doen. Snel schakelen, snel oplossen, meteen problemen aanpakken bij de kop, dat geeft energie. Ik wil niet eerst 10 handtekeningen ophalen. Is wel moeilijk als mensen angstig zijn, bijvoorbeeld voor hun baan. Ik zoek daarom altijd naar mensen met durf en bezieling om me heen. In mijn optiek kan het niet zonder elkaar.
Risico's nemen om middelmatigheid tegen te gaan
Ik houd van eensgezindheid maar niet van vlakke keuzes. Dat is soms wel eens lastig, we voeren geen lobby maar dat zou ik wel leuk vinden. Iets waarvoor ik op de barricade kan al betwijfel of ik daar een leuker mens van wordt. Dat kan ook zorgen voor tunnelvisie en dat wil ik vermijden. Ik neem wel eens risico maar doe dat ook om tot opvallende prestaties te komen, ik neem dan ook de verantwoordelijkheid als het niet goed gaat. Door sommige dossiers word ik geraakt omdat het je persoonlijk beroert zoals veilig internet en kinderen. Dan loop je nog een stap harder.
Mijn 2e baan bij congresbedrijf heeft me enorm gevormd. Je werd in het diepe gegooid, moest je eigen omzet maken en tijdsindeling en er werkten daar alleen maar professionals. Die ruimte probeer ik ook aan mijn medewerkers te geven: zorg dat mensen de goede dingen doen op hun manier.
Rolmodellen zoek ik veelal dichtbij, bijvoorbeeld tijdelijk projectmensen die commerciële energie brengen of mensen die mij lastige vragen stellen. Ministers die oog hebben voor hun omgeving ondanks hun positie. Rogier van Boxtel en Annemarie Jorritsma vind ik daarin krachtige voorbeelden. Maar ook Stientje van Veldhoven, kamerlid, vind ik goed: inhoudelijk scherp en aardig.
Schenk nooit de koffie in!
Ik opereer in een mannenwereld en vrouwen zeggen vaak tegen me: ik voel me hier de secretaresse. Ik zeg dan: gedraag je anders. Gouden tip die ik ooit kreeg: schenk niet de koffie in. Dat is uiteraard een metafoor waarmee ik wil zeggen:. maak jezelf zichtbaar! Cijfer jezelf niet weg, jouw toevoeging is waardevol.
Pak de ruimte om in charge te zijn, wees niet bang om terug te geven als er misbruik van je gemaakt wordt. Maak je eigen agenda, verantwoordelijkheid maakt sterk.