Chef de Cui­si­ne & Chef de Ope­ra­ti­ons: een smaak­vol­le com­bi­na­tie! Jes­si­ca Mahn, Le Cor­don Bleu

"Ik ben een half jaar aan het werk als Chief Ope­ra­ting Of­fi­cer van Le Cor­don Bleu In­ter­na­ti­o­nal", ver­telt Jes­si­ca Mahn aan B-el­le. Le Cor­don Bleu is hét be­drijf op het ge­bied van 'Cu­li­na­ry arts '. Het be­drijf fa­ci­li­teert we­reld­wijd op­lei­din­gen op het ge­bied van Gas­tro­no­mie, Hos­pi­ta­li­ty en Ma­na­ge­ment. Het be­drijf heeft zo'n 40 ves­ti­gin­gen en is een fa­mi­ly- ow­ned be­drijf. Het be­drijf is in de af­ge­lo­pen ja­ren heel snel ge­groeid. De rol van COO is een pit­ti­ge klus om­dat wij ope­ra­ti­o­neel al­les soe­pel wil­len la­ten ver­lo­pen én op pro­ces­ni­veau voor meer struc­tuur wil­len zor­gen. Al­les moet ook nog eens we­reld­wijd goed lo­pen, dus we stu­ren hier al­les aan over al­le tijd­zo­nes heen."

TEKST: Jorissa Neutelings - 21/05/2015
'Niets doen' als be­wus­te keu­ze Toe­val bracht me naar Lon­den

Hoe ik bij Le Cordon Bleu terecht ben gekomen is een mooi verhaal. Na 21 jaar KPMG had ik behoefte aan rust. Ik heb mezelf een jaar vrij af gegeven om te bedenken wat mijn vervolgstap zou gaan zijn. Het 'niets doen' was een bewuste keuze. Na een half jaar word je dan benaderd door headhunters, maar ik voelde dat het aanbod nog niet klopte. Dit maakte mij onzeker. Wat ging ik nou doen? Ik wist wél dat ik een internationale baan wilde en dat ik in een executive rol aan de slag wilde. Toen is het toeval gaan meespelen. Omdat ik me afvroeg of ik een passende plek zou gaan vinden in Nederland, besloot ik om nog een paar maanden naar het buitenland te gaan. Voordat ik vertrok zat ik bij een vriendin thuis en haar dochter vertelde dat ze een culinary opleiding ging volgen bij Le Cordon Bleu in Londen. Doordat ik ben opgegroeid in België en daardoor in aanraking kwam met de Franse Keuken was Le Cordon Bleu voor mij een bekende naam. Het werd mij toen direct duidelijk: ik ga naar Londen!

Ie­der­een aan wie ik ver­tel­de dat ik de chef de cui­si­ne-op­lei­ding ging doen, dacht dat ik com­pleet ge­stoord was ge­wor­den

Op de top van mijn vrij­heid Ge­knald in de keu­ken

Le Cordon Bleu bleek een chef de cuisine opleiding van 9 maanden te hebben. In januari startte een intensieve variant van deze opleiding. In dit traject werden de 9 maanden in 6 maanden gepropt en na een half jaar was je dé chef. Ik heb toen nachten wakker gelegen en ik dacht: "Wat ga ik nu doen?" Iedereen aan wie ik het idee vertelde, dacht dat ik compleet gestoord was geworden. Ik en een chef-opleiding, wat haalde ik mij in mijn hoofd? Uiteindelijk vertrok ik 2 maanden later naar Londen om de opleiding te gaan doen. Dat was behoorlijk afzien. De eerste 3 maanden waren er feitelijk 6. Ik stond 6 dagen per week, 12 uur per dag in de keuken. Ik heb het overleefd en ook het tweede deel van de opleiding afgerond. Die tijd in Londen voelde alsof ik op de top van mijn vrijheid zat.

Als je al­les kan moet je een keu­ze gaan ma­ken wat je echt wilt

Ge­luk kun je af­dwin­gen Je keu­zes be­pa­len je pad

Door het harde werken tijdens de opleiding in Londen heb ik mijn hoofd vrij kunnen maken. Voor mijn gevoel kon ik nu alles aan! Als je alles kan moet je een keuze gaan maken wat je echt wilt. Ik besloot in Londen te blijven en na de opleiding nog een summer-course te gaan doen. Twee weken nadat ik dat besluit genomen had, werd ik benaderd door een headhunter die zei: "Ik ben op zoek naar iemand die in een internationale executive rol geïnteresseerd is!". En wat bleek? De vacature bleek bij Le Cordon Bleu International! Deze plek bleek de ultieme combinatie van alles wat ik had gedaan en waar ik naartoe aan het werken was. Geluk kun je dus echt afdwingen. Je keuzes bepalen je pad!

Het re­cept voor suc­ces Al­leen als je rust hebt ont­vang je de juis­te sig­na­len

De sollicitatieprocedure vereiste dat ik me aan de familie moest presenteren. Ik heb dat gedaan door een recept over mezelf te schrijven op de manier waarop dat binnen Le Cordon Bleu gebeurt. Ik wist immers precies hoe dat werkte! Ik geloof in voorzienigheid, als je goed naar je intuïtie luistert. De opmerking van de dochter van mijn vriendin over haar opleiding in Londen had volledig aan me voorbij kunnen gaan. Maar ik stond er voldoende voor open om deze signalen op te pakken. Dat lukt alleen als je in balans bent.

De klein­ste fa­mi­ly-ow­ned mul­ti­na­ti­o­nal ter we­reld Enor­me be­trok­ken­heid

Je merkt aan alles dat dit een family- owned business is. Besluitvormingsprocessen zijn hier anders en daarnaast merk je dat de betrokkenheid op alle aspecten enorm groot is. Ik ben van nature heel erg loyaal en dat geldt ook voor de medewerkers van dit bedrijf. Het is hard werken om alle informatie die er door de jaren heen en wereldwijd is vergaard, in mij op te nemen. De familie kent de volledige historie . Ik steun daarbij echt op de ervaring die er binnen Le Cordon Bleu International aanwezig is.

Bouw in de ma­te­ri­ë­le fa­se van jouw le­ven rust in om goed te zien wat je wilt en waar je naar­toe wilt wer­ken

Ga vroeg ge­noeg op een berg zit­ten Vind je be­stem­ming

Dit is echt het werk dat ik wil doen. Ik zou dan ook iedereen willen aanbevelen om de tijd te nemen om goede keuzes te maken. Bouw in de zogenaamde materiële fase van jouw leven rust in om goed te zien wat je wilt en waar je naartoe wilt werken. Dat lukt niet altijd. De eerste zeven jaar van je loopbaan verdien je te weinig om een maand niet te werken. Hierdoor wordt het enorm lastig om rust te nemen. Tussen ons 21e en 40e jaar leggen wij ons vast door zoveel verplichtingen waar je moeilijk los van komt (relatie, huis, kinderen etc. ). Ik hoop dat de komende generatie dat minder zal doen, waardoor zij vanuit vrijheid hun keuzes kunnen maken. Ik wens het iedereen toe om zijn of haar bestemming te vinden.

Reageer op dit artikel
*

Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

  • Karen - donderdag 21 mei 2015 20:07

    Wat een prachtig verhaal! Reageer

    *

    Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)