Chef de Cuisine & Chef de Operations: een smaakvolle combinatie! Jessica Mahn, Le Cordon Bleu
"Ik ben een half jaar aan het werk als Chief Operating Officer van Le Cordon Bleu International", vertelt Jessica Mahn aan B-elle. Le Cordon Bleu is hét bedrijf op het gebied van 'Culinary arts '. Het bedrijf faciliteert wereldwijd opleidingen op het gebied van Gastronomie, Hospitality en Management. Het bedrijf heeft zo'n 40 vestigingen en is een family- owned bedrijf. Het bedrijf is in de afgelopen jaren heel snel gegroeid. De rol van COO is een pittige klus omdat wij operationeel alles soepel willen laten verlopen én op procesniveau voor meer structuur willen zorgen. Alles moet ook nog eens wereldwijd goed lopen, dus we sturen hier alles aan over alle tijdzones heen."
TEKST: Jorissa Neutelings - 21/05/2015
Hoe ik bij Le Cordon Bleu terecht ben gekomen is een mooi verhaal. Na 21 jaar KPMG had ik behoefte aan rust. Ik heb mezelf een jaar vrij af gegeven om te bedenken wat mijn vervolgstap zou gaan zijn. Het 'niets doen' was een bewuste keuze. Na een half jaar word je dan benaderd door headhunters, maar ik voelde dat het aanbod nog niet klopte. Dit maakte mij onzeker. Wat ging ik nou doen? Ik wist wél dat ik een internationale baan wilde en dat ik in een executive rol aan de slag wilde. Toen is het toeval gaan meespelen. Omdat ik me afvroeg of ik een passende plek zou gaan vinden in Nederland, besloot ik om nog een paar maanden naar het buitenland te gaan. Voordat ik vertrok zat ik bij een vriendin thuis en haar dochter vertelde dat ze een culinary opleiding ging volgen bij Le Cordon Bleu in Londen. Doordat ik ben opgegroeid in België en daardoor in aanraking kwam met de Franse Keuken was Le Cordon Bleu voor mij een bekende naam. Het werd mij toen direct duidelijk: ik ga naar Londen!
Iedereen aan wie ik vertelde dat ik de chef de cuisine-opleiding ging doen, dacht dat ik compleet gestoord was geworden
Le Cordon Bleu bleek een chef de cuisine opleiding van 9 maanden te hebben. In januari startte een intensieve variant van deze opleiding. In dit traject werden de 9 maanden in 6 maanden gepropt en na een half jaar was je dé chef. Ik heb toen nachten wakker gelegen en ik dacht: "Wat ga ik nu doen?" Iedereen aan wie ik het idee vertelde, dacht dat ik compleet gestoord was geworden. Ik en een chef-opleiding, wat haalde ik mij in mijn hoofd? Uiteindelijk vertrok ik 2 maanden later naar Londen om de opleiding te gaan doen. Dat was behoorlijk afzien. De eerste 3 maanden waren er feitelijk 6. Ik stond 6 dagen per week, 12 uur per dag in de keuken. Ik heb het overleefd en ook het tweede deel van de opleiding afgerond. Die tijd in Londen voelde alsof ik op de top van mijn vrijheid zat.
Als je alles kan moet je een keuze gaan maken wat je echt wilt
Door het harde werken tijdens de opleiding in Londen heb ik mijn hoofd vrij kunnen maken. Voor mijn gevoel kon ik nu alles aan! Als je alles kan moet je een keuze gaan maken wat je echt wilt. Ik besloot in Londen te blijven en na de opleiding nog een summer-course te gaan doen. Twee weken nadat ik dat besluit genomen had, werd ik benaderd door een headhunter die zei: "Ik ben op zoek naar iemand die in een internationale executive rol geïnteresseerd is!". En wat bleek? De vacature bleek bij Le Cordon Bleu International! Deze plek bleek de ultieme combinatie van alles wat ik had gedaan en waar ik naartoe aan het werken was. Geluk kun je dus echt afdwingen. Je keuzes bepalen je pad!
De sollicitatieprocedure vereiste dat ik me aan de familie moest presenteren. Ik heb dat gedaan door een recept over mezelf te schrijven op de manier waarop dat binnen Le Cordon Bleu gebeurt. Ik wist immers precies hoe dat werkte! Ik geloof in voorzienigheid, als je goed naar je intuïtie luistert. De opmerking van de dochter van mijn vriendin over haar opleiding in Londen had volledig aan me voorbij kunnen gaan. Maar ik stond er voldoende voor open om deze signalen op te pakken. Dat lukt alleen als je in balans bent.
Je merkt aan alles dat dit een family- owned business is. Besluitvormingsprocessen zijn hier anders en daarnaast merk je dat de betrokkenheid op alle aspecten enorm groot is. Ik ben van nature heel erg loyaal en dat geldt ook voor de medewerkers van dit bedrijf. Het is hard werken om alle informatie die er door de jaren heen en wereldwijd is vergaard, in mij op te nemen. De familie kent de volledige historie . Ik steun daarbij echt op de ervaring die er binnen Le Cordon Bleu International aanwezig is.
Bouw in de materiële fase van jouw leven rust in om goed te zien wat je wilt en waar je naartoe wilt werken
Dit is echt het werk dat ik wil doen. Ik zou dan ook iedereen willen aanbevelen om de tijd te nemen om goede keuzes te maken. Bouw in de zogenaamde materiële fase van jouw leven rust in om goed te zien wat je wilt en waar je naartoe wilt werken. Dat lukt niet altijd. De eerste zeven jaar van je loopbaan verdien je te weinig om een maand niet te werken. Hierdoor wordt het enorm lastig om rust te nemen. Tussen ons 21e en 40e jaar leggen wij ons vast door zoveel verplichtingen waar je moeilijk los van komt (relatie, huis, kinderen etc. ). Ik hoop dat de komende generatie dat minder zal doen, waardoor zij vanuit vrijheid hun keuzes kunnen maken. Ik wens het iedereen toe om zijn of haar bestemming te vinden.