Feeling voor relevante zaken, Patricia Zorko, Nationale Politie
"Op 17-jarige leeftijd ging ik naar de politieacademie. Het was niet zo dat ik van jongs af aan bij de politie wilde, dat niet. Ik was geïnteresseerd in werk dat iets betekende voor de samenleving en het liefst ook iets sportiefs en avontuurlijks in zich had. Aan het woord is Patricia Zorko, nu politiechef van de landelijke eenheid van de nationale politie. De landelijke eenheid is één van de 11 eenheden van de nationale politie. In totaal werken hier 5000 mensen. In deze eenheid worden de specialistische operationele activiteiten georganiseerd. Ook de internationale politiecontacten (Interpol, Europol) worden binnen de landelijke eenheid vormgegeven.
TEKST: Jorissa Neutelings - 17/04/2015
Ik heb ook nog nagedacht over een studie klassieke talen, maar mijn ouders gaven mij mee dat dat wellicht wat lastig geld verdienen werd. In de tijd dat ik op de academie startte was de duur van de opleiding nog 4 jaar. In deze jaren werd je klaargestoomd om een leidinggevende functie te kunnen bekleden. Iedere jaargang kende elkaar door en door en dat is een netwerk voor het leven geworden. Zo waren er in mijn jaargang 8 vrouwen van de 45 mensen in totaal. Met zijn achten hebben we nog ieder jaar een reünie. Inmiddels is het hele opleidingssysteem van de politie veranderd. De politieacademie is nu één instituut waar je op diverse instapniveaus kunt starten. Er zijn hierdoor meer mogelijkheden gecreëerd om van buitenaf bij de politie te starten. Het is goed dat deze verandering is doorgevoerd. De mogelijkheden om door te groeien zijn toegenomen."
We zijn uiteindelijk met zijn allen verantwoordelijk voor de veiligheid
Er is meer criminaliteit dan je kunt aanpakken. We proberen steeds meer bedrijfsmatig te kijken, maar als er 2 kinderen worden vermist in het midden van het land dan zetten we alles op alles. Het budget daarvoor wordt linksom of rechtsom beschikbaar gemaakt. Dat is een verschil met andere organisaties. Dat is ook gelijk de uitdaging. We moeten kunnen omrekenen wat bepaalde inzet kost, maar soms moet je dit ook los laten. Daarnaast hebben andere mensen en organisaties ook een taak in het creëren van meer veiligheid. Je moet uitkijken dat je jezelf niet té serieus neemt als mens maar ook niet als politieorganisatie. We zijn uiteindelijk met zijn allen verantwoordelijk voor de veiligheid. Dat is niet alleen een taak van de politie. We zoeken dus vooral naar manieren om anderen te versterken in plaats van dat we een standbeeld voor ons eigen werk op gaan richten. Ik hou mij voornamelijk bezig met het bouwen van slimme coalities. Dat vind ik echt leuk. Bijvoorbeeld als er veel prostitutie is in de hotelbranche. Dan gaan we samen met de hotelbranche kijken welke signalen zij kunnen herkennen zodat zij zelf hun bijdrage in het voorkomen van prostitutie of mensenhandel kunnen vormgeven.
Het boegbeeld zijn binnen een landelijke eenheid is best een uitdaging. Ik kan niet altijd overal op de zeepkist staan. Ik moet keuzes maken en mijn energie in de juiste zaken stoppen. Dat geldt ook voor onze eenheid. We beginnen elke maandag met een briefing. We bekijken welke zaken er nationaal spelen en wat wij daarin kunnen betekenen om dat effectief en goed te laten verlopen. Eén keer per maand hebben we een strategische diepte-sessie. Hierin worden bepaalde thema's of incidenten verder uitgediept. We halen daar ook soms de collega's bij die betrokken zijn geweest bij een incident. Hierdoor zie en voel je ook weer wat er met onze mensen gebeurt. Vervolgens analyseren we of onze aanpak goed is geweest en welke verbeterpunten we kunnen formuleren. Zo hebben we recentelijk een casus gehad waarbij een achtervolging werd ingezet en waar de collega's toen zijn beschoten. Zij geven dan aan dat ze spijkermatten nodig hebben om de achtervolging eerder te kunnen stoppen. Dit motiveert mij om de boer op te gaan en die zaken voor hen te gaan regelen.
33% van de politietop is vrouw. Je moet in het politiewerk alle competenties vertegenwoordigd hebben. Daarom is het zo mooi dat we veel vrouwen hebben. We hebben ook vrouwen die op wat latere leeftijd bij de politie komen. Zij hebben dus niet 'alle politiebroeken versleten' voordat ze starten. 'One of the guys' zijn is toch nog steeds van belang. Wanneer je samen op straat hebt gesurveilleerd en zaken hebt gedraaid, weet je wat je aan elkaar hebt. Als je nieuw bent in een korps moet je dat wel weer verdienen. Je moet laten zien wat je in huis hebt. Het uniform helpt daar dan wel bij. Je kan jezelf dan wat makkelijker positioneren.
Ik heb geleerd dat als er echt iets speelt, dat ik er dan moet zijn. Dat ik me dan aanbied en niet op afstand blijf. Ik ben van mezelf wat bescheiden en misschien wat afstandelijk. Collega's geven mij terug dat ik het meeste impact heb als ik lach of als ik huil. Ik heb mezelf dat wel moeten aanleren. Ik kan niet overal mijn zachtere kant laten zien of mijn emoties tonen. Dan komen dingen zo dichtbij en dat is bij dit werk best moeilijk. Ik heb deze kant wel en ik ben ermee aan het oefenen om die wat vaker te tonen. Het moet echter geen spelletje worden. Dat werkt echt niet voor mij.
Wees zuinig met je "jokers"
Tips waar ik veel aan heb gehad: Wees zuinig met je "jokers" en richt je in je werk vooral op de zaken die écht relevant zijn. Om dit laatste te kunnen doen is het van belang dat je tijd inruimt om van een afstand naar je werk te kijken én andere mensen uit andere disciplines te vragen om hun kijk op jouw werk. Zij kunnen vaak nog scherper de prioriteit aangeven dan wanneer je er zelf inzit.