Het DNA van mannen en vrouwen is voor 99 procent hetzelfde, Denise Dechamps, Body Language Academy
Denise Dechamps is psycholoog en lichaamstaalexpert. In 2015 heeft zij Body Language Academy opgericht, een gespecialiseerd instituut in non-verbale communicatie en menselijk gedrag. Denise is een actieve vrouw, een avondmens, ze is energiek en heel gedreven. Een vrouw met een verhaal dat ze graag met anderen deelt.
TEKST: Sabine van Egeraat - 17/06/2020
Het nieuwe nu is anders dan voorheen, logisch! Post Corona heeft invloed op de manier waarop we samenwerken en samen zijn. Door een gezamenlijk netwerk kwam ik in contact met Denise en ik was direct gecharmeerd van haar als persoon en geïnspireerd door haar vakgebied. Non-verbale communicatie in het nieuwe nu wordt door veel mensen nog als lastig ervaren. Het is goed ons te beseffen dat non-verbale communicatie juist nu nog belangrijker wordt om verbinding met anderen te creëren. In fysieke gesprekken heeft de ander een compleet beeld van jou. Tijdens videobellen zie je slechts 25% van de ander. Kennis over lichaamstaal, communicatie en verbinding is nu belangrijker dan ooit. Reden te meer om Denise te interviewen en haar inzichten met jullie te delen.
Body Language Academy is een gespecialiseerd instituut in non-verbale communicatie en menselijk gedrag. Met interactieve en science-based trainingen helpen zij bedrijven en professionals om hun doelen te bereiken door zich te ontwikkelen in de meest invloedrijke vorm van communicatie: non-verbale communicatie. Communicatie is een van de belangrijkste onderdelen van ons dagelijks leven en werk. We communiceren immers de hele dag; met vrienden, collega's en potentiële klanten. In een gesprek bestaat onze communicatie voor minimaal 60% uit non-verbale signalen. Dit essentiële deel in onze communicatie staat centraal in onze interactieve en science-based trainingen. Of het nu gaat om het leren lezen van de lichaamstaal van anderen of zelf krachtiger te communiceren zonder authenticiteit te verliezen.
De vraag die ik altijd als eerste stel: Hoe begin jij je dag gewoonlijk? "Ik ben iemand die meteen aan de slag wil" zegt Denise. "Geen snoozen, direct uit bed en ik ontbijt terwijl ik iets lees of mijn podcast luister. Ik ben een doe-mens. In de ochtend ben ik helemaal opgeladen. Eigenlijk vind ik vroeg opstaan vreselijk, maar uit gedrevenheid ga ik direct aan de slag."
Waarom focussen we ons eigenlijk niet op de overeenkomsten?
"Mijn vakgebied focust zich op het universele stuk van Diversity & Inclusion. Ik krijg vaak de vraag om in mijn trainingen de verschillen tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen toe te lichten. Maar waarom focussen we ons eigenlijk niet op de overeenkomsten? Juist door je te focussen op de verschillen vergroten we het idee van twee verschillende groepen. Non-verbale communicatie is voor het overgrote deel juist universeel."
Het tonen van daadkracht is in deze context een mooi voorbeeld. Als een man daadkracht toont, wordt hij gezien als een leider. Als een vrouw door middel van exact dezelfde lichaamstaal daadkracht toont, wordt zij gezien als bitch. "We zouden ons meer mogen richten op wat te zien is aan emotie, motivatie en intentie" vult Denise aan. "Je levelt anders met een persoon als je dat aan het gedrag herkent."
"Gesprekken en openheid over non-verbale communicatie vind ik al fantastisch. Het overall doel is gedragsverandering, maar het geven en delen van inzichten is automatisch al het begin van verandering. Als ik 20 minuten op een podium sta kan ik beperkt gedragsverandering teweeg brengen, maar ik kan anderen wel inspireren."
"Het AFAS Circustheater was zo'n fantastisch moment. Dat is eigenlijk heel bijzonder, want vroeger was ik doodsbang om te presenteren. Maar nu spreek ik met gemak voor 1000 man. Als lichaamstaaltrainer pas ik technieken over hoe je het beste overkomt, natuurlijk ook bij mezelf toe", lacht Denise.
Onze trainingen stellen mensen in staat om lichaamstaal te lezen bij anderen en meer grip te krijgen om hun eigen gedrag en communicatie. Tijdens de trainingen beelden we ook non-verbale communicatie uit; we laten letterlijk zien wat het doet. Bewustwording heeft soms een schrikeffect (ik wist niet dat ik zo zou reageren), maar vaker leidt het tot herkenbaarheid. Bovendien delen onze deelnemers vaak op hun werk de inzichten die onze trainingen geven. Deze gesprekken leiden weer tot een bredere verspreiding van bewustwording en dan is ook daar verandering dichtbij.
De mooiste beloning voor mij als trainer is om te zien dat mensen herkennen wat non-verbale communicatie doet. "Als ik deelnemers weken later onverwacht weer eens tegen het lijf loop, dan kan ik zien dat er wat bij hen veranderd is. Iedereen vertaalt de inzichten uit onze trainingen toch naar verbeteringen die passen bij hun eigen rol of doel."
Lichaamstaal wordt steeds belangrijker. Door communicatie maken we verbinding en gaan we relaties aan, en non-verbaal is daarvan het grootste deel. Steeds meer mensen beseffen dit. Non-verbale communicatie is een basisvaardigheid en niet iets leuks voor erbij.
"Daarnaast zie ik een positieve verschuiving van beïnvloeden naar begrijpen" vult Denise aan. "Als we lichaamstaal gaan begrijpen, kunnen we zien hoe iemand voelt en denkt. Niet om te manipuleren maar om een andere connectie met elkaar te krijgen. Binnen inclusie en diversiteit is dit een hele mooie beweging."
Er zijn tegelijkertijd nog veel verbeteringen denkbaar. "Ik zou ervoor willen pleiten op meer training in lichaamstaal te organiseren met het doel elkaar beter te begrijpen. Focussen op overeenkomsten is hierbij heel belangrijk. Als we meer kijken naar het innerlijke, niet wát je bent maar wíe je bent, dan is verbinding op een hele andere manier mogelijk. Het DNA van mannen en vrouwen is voor ruim 99% hetzelfde. Als we focussen op de overeenkomsten, dan kunnen we de kloof veel beter dichten."
Een van de eerste drie dingen die mensen zien in anderen zijn: dominantie, warmte en competentie.
Ik denk dat vrouwen nog te vaak uitgaan van wat de ander aanspreekt, in plaats van zichzelf. Juist door jezelf te zijn, spreek je anderen aan. "In mijn trainingen zie ik regelmatig dat er kansen worden geboden aan vrouwen die daarop bescheiden of terughoudend reageren. Dit is vaak aangeleerd gedrag: zelfverzekerdheid en assertiviteit is niet netjes. Door vrouwen wordt dat ook bevestigd: dit is hoe ik ben, ik wil geen toneel spelen. Daar ben ik het vaak niet mee eens. Vrouwen hebben ook een andere kant in zich. Want als kinderen - of partners - vervelend zijn, worden ze zelfverzekerd en assertief door hen terecht gewezen. Vrouwen kunnen prima voor zichzelf opkomen en ze weten dat ze daarmee ook dingen gedaan krijgen. Het is vaak de angst om door de buitenwereld als te dominant, arrogant of zelfingenomen te worden gezien. Vrouwen willen over het algemeen meer pleasen dan mannen. Dat is iets wat er ooit, lang geleden, is ingeslopen. Gezamenlijk kunnen we dat er ook weer uithalen."
Denise geeft een sprekend voorbeeld over de rol en impact van non-verbale communicatie. Hillary Clinton ontving scripts over hoe haar lichaamstaal moest zijn tijdens speeches en optredens. Door lichaamstaal te gekunsteld op te voeren, verlies je de verbinding. Dat is ook bij Hillary gebeurd. Bedachte lichaamstaal laat geen warmte zien, iets waar haar counterpart Obama bijvoorbeeld weer heel goed in was. Verbinding en kwetsbaarheid gaan hand in hand en vormen de kern van authenticiteit. Lichaamstaal kan worden aangeleerd maar niet worden voorgeschreven. Dat komt niet over.
Een van de eerste drie dingen die mensen zien in anderen zijn: dominantie, warmte en competentie. Als jij iemand beoordeelt op dominantie, beoordeel je deze persoon tegelijkertijd op onderdanigheid. Het is een schaalwerking. Hetzelfde geldt voor warm en koud. Men denkt dat dominantie en koud met elkaar te maken hebben, zoals ook warm en onderdanig op dezelfde lijn liggen. Je kan echter dominant zijn en warm tegelijkertijd. Warmte heeft te maken met verbinding maken en emoties tonen. Dominantie heeft te maken met assertiviteit en stelligheid. "Ik merk dat deze twee termen gemakkelijk verward worden. Omdat jonge vrouwen vaak bang zijn de verbinding te verliezen als zij zich zekerder uiten, denk ik dat het hen enorm in hun carrière gaat helpen om dit verschil te snappen."
Eten brengt mensen als vanzelfsprekend samen. Denise vindt alles van de Mexicaanse keuken lekker. Om te watertanden! "Daar kunnen ze me 's nachts voor wakker maken."
Denise leest veelal vakliteratuur. Eén van haar favoriete boeken is Het Slimme Onbewuste van Ab Dijksterhuis. Het boek verhaalt over de invloed van het onderbewuste op ons rationele leven. "Je denkt bijvoorbeeld dat je heel rationeel een huis koopt maar niets is minder waar. Het boek geeft hele mooie inzichten en heel veel interessante voorbeelden waarin het onderbewuste het rationale als het ware overneemt."
Hartelijk dank voor jouw inzichten Denise!