Aan de slag tegen de stroom in, Desiree Curfs, Stroomopwaarts
"Ik ben directeur van het bedrijf Stroomopwaarts dat per 1 juli 2015 gestart is. Dit bedrijf is een fusie van de sociale diensten én de sociale werkplaatsen van de Gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dit is zeer bijzonder omdat we in een keer 6 organisaties samen hebben gevoegd. Er werken hier zo'n 1400 mensen. Binnen Stroomopwaarts geven we vorm aan de nieuwe participatiewetgeving. Deze wetgeving doet een grote aanslag op de gemeentelijke budgetten. We zien dat het succes van de participatiewet afhankelijk is van ondernemers die met ons samenwerken. Die ondernemers denken niet in gemeentegrenzen. Door het weghalen van die grenzen kunnen wij meer en beter tegemoet komen aan hun wensen. We hopen dat we door de samenvoeging uiteindelijk aan veel meer mensen passend werk kunnen aanbieden".
TEKST: Jorissa Neutelings - 06/08/2015
Een nieuwe naam doet echt wat met mensen. Dat is vanaf de start voelbaar geweest. Stroomopwaarts gaat ook een nieuw soort dienstverlening leveren. De verandering van de naam heeft een groot positief effect. De naam 'sociale dienst' roept een ander beeld bij mensen op dan het beeld dat men krijgt van de huidige naam 'Stroomopwaarts'. Veel mensen associëren de sociale dienst met het logge gemeentelijke apparaat dat langzaam werkt. Uiteraard doet dit beeld geen recht aan de realiteit, maar toch leeft deze associatie. Met een nieuwe aanpak gaan we dit beeld én de realiteit echt verbeteren. Mensen die bij ons komen voor hulp, gaan voelen dat ze sprongen vooruit maken: met andere woorden dat ze stroomopwaarts gaan! Dit is een mooie uitdaging voor de komende tijd.
Ik ben dol op de publieke opdracht maar ik houd me daarnaast altijd bezig met: 'Hoe kan ik die opdracht ondernemend invullen?'
Ik ben een a-typische directeur in de publieke sector. Ik ben dol op de publieke opdracht maar ik houd me daarnaast altijd bezig met: 'Hoe kan ik die opdracht ondernemend invullen?' Ik ben een sociale ondernemer pur sang. Voordat ik bij Stroomopwaarts begon, was ik werkzaam bij de sociale voorziening Westland en daarnaast was ik voorzitter van MKB Westland. Dit was een mooie combinatie van taken. Aan de ene kant bood ik mensen hulp die hulp nodig hadden en aan de andere kant zorgde ik ervoor dat mensen die wilden ondernemen, dat op een gedegen wijze konden doen. Ik ben altijd actief op zoek naar deze combinatie. Deze aanpak is succesvol omdat het een werkwijze is die echt bij mij past. Ten aanzien van de mensen die wij helpen leven er veel verkeerde beelden. Wij zetten ons in voor deze kostbare mensen en geven hun een opwaarts duwtje, zodat ze weer met de stroom mee kunnen. In andere functies die ik heb vervuld stelde ik altijd de gangbare aannames ter discussie en zorgde ik voor meer begrip voor de verschillende vertrekpunten. Binnen Stroomopwaarts word ik hier volop voor ingezet. Ik zorg voor beweging in de stroom, waardoor het bedrijf en de doelstellingen perfect bij mij passen.
Wanneer ondernemers en overheid samenwerken aan het bereiken van maatschappelijke doelen geeft dat zoveel voldoening
Het principe van 'eigen boontjes doppen' heb ik hoog in het vaandel staan. Dit heb ik van huis uit meegekregen. Mijn moeder was geëmancipeerd. Ze zou het woord bijna uit hebben kunnen vinden. Zij wilde zeker niet afhankelijk zijn van mijn vader en heeft ons altijd gezegd dat het goed is om voor je eigen inkomsten te zorgen. Dat was niet de boodschap die toentertijd aan meisjes meegegeven werd. Daarnaast heb ik zelf ondervonden hoe het is door fysieke klachten 3 jaar niet te kunnen werken. Dan kun je wel uitgaan van eigen kracht, maar daar kom je in zon situatie niet ver mee. Ik werkte toen voor een organisatie die mij niet heeft laten vallen. Deze ervaring heeft mij laten inzien hoe belangrijk het is om te zorgen voor een goed vangnet voor mensen die wel willen, maar niet (of in mindere mate) kunnen werken. Het gemak waarmee mensen de laatste tijd zeggen dat een ieder verantwoordelijk is voor zijn of haar geluk, vind ik schokkend. Ik heb teveel mensen ontmoet om te weten dat het zo gemakkelijk niet is.
Voor mij is het van belang om regelmatig te beschouwen of ik nog wel voldoende aandacht geef aan mijn basis
Onrecht raakt me en ik kan me daar erg druk over maken. Door de ervaringen die ik in mijn loopbaan heb opgedaan, ben ik nu wel in staat om te relativeren waardoor ik niet overspannen of gespannen raak. Voor mij is het van belang om regelmatig te beschouwen of ik nog wel voldoende aandacht geef aan mijn basis. Is dat uit balans, dan is er iets niet goed georganiseerd en moet ik dat aanpassen. In mijn werk word ik geconfronteerd met mensen die deze basis niet hebben omdat ze geen werk hebben of niet kunnen werken omdat ze een beperking hebben of arbeidsongeschikt zijn geraakt. Ik vind dat wij als samenleving er collectief voor moeten zorgen dat de basis van deze mensen gedegen wordt ingericht, zodat ook zij rust hebben.
Als mensen trots zijn dat ze bij het bedrijf Stroomopwaarts werken, dan ben ik geslaagd in mijn werk. Ik vind dat enorm belangrijk. Als daarnaast ook de ondernemers zullen zeggen dat zij met ons willen samenwerken, dan heb ik het helemaal goed voor elkaar. Beide aspecten zullen er namelijk voor zorgen dat we veel mensen uit de uitkeringssituatie hebben gekregen en dat is voor mij een enorm groot goed.