De stoffige IT-er bestaat al jaren niet meer, Gerbert Jan Valk, LindenIT
Op één van de warmere dagen in het najaar heb ik Gerbert Jan Valk leren kennen. In een geanimeerd gesprek viel me op hoe nuchter hij in het leven staat, terwijl hij met zijn bedrijf één van de grootste groeiers in Nederland is. Hoe kijkt deze CEO naar diversiteit en inclusie, wat vindt hij belangrijke motivators en hoe leidt hij zijn bedrijf? Lees het interview met hem én zijn medewerkers en kom erachter waarom persoonlijke verbinding zo belangrijk is.
TEKST: Sabine van Egeraat - 23/12/2020
Het bedrijf en onze mensen
Bij ons draait het om kennis en kunde. Je naam, achtergrond of nationaliteit maakt voor ons niet uit. Eigenlijk let ik ook niet op diversiteitscijfers, want we zijn extreem divers. Dat ontstaat juist als je het los laat. Wij zoeken de beste oplossing voor onze klanten door de juiste match met IT-professionals te maken. We zien dat de IT-ers nog voornamelijk man zijn. Ik probeer het interne team – de collega's op kantoor die werken in sales of recruitment - wel in balans te houden. Dit heeft meer te maken met teamdynamiek dan met man/vrouw verhouding. Naast kennis en kunde speelt enthousiasme bij ons een grote rol.
Wij werken veel met young professionals, omdat we hen in ons verhaal mee kunnen nemen en zelf kunnen opleiden. We willen mensen perspectief bieden in de organisatie qua groei. Dat zie je terug in de teams. Het zijn stuk voor stuk ambitieuze professionals. Voor ons is het bewaken van de kernwaarden heel belangrijk. Persoonlijkheid en betrokkenheid staan hoog in het vaandel. Natuurlijk zijn de vrouwelijke collega's anders dan de mannelijke collega's, dat spreekt voor zich. Het gaat er bij ons juist om hoe we met elkaar én onze klanten omgaan.
Inmiddels is LindenIT significant gegroeid. Ambitie betekent ook dat onze collega's willen blijven doorgroeien. Dat is niet altijd mogelijk. Soms moet je gewoon beter worden in wat je doet. 2020 was door Corona een jaar waarin we minder hard hebben kunnen groeien. De vraag ontstaat dan: hoe blijf je je medewerkers enthousiasmeren en motiveren als de groei afvlakt? Door met hen in gesprek te gaan en te begrijpen waar ze tegen aanlopen en wat ze zelf graag willen. 2021 wordt weer een groeijaar met alle uitdagingen van dien. Als grotere organisatie hebben ook wij te maken met meer processen en procedures en die moet je wel kunnen managen.
Om goed voorbereid te zijn op de toekomst worden vaardigheden belangrijker
De betekenis van onze kernwaarden
In het verlengde van onze kernwaarden persoonlijkheid en betrokkenheid stimuleren wij eerlijkheid en kwetsbaarheid. Wij zien dit als een vorm van inclusie en daarin gaan we ook best ver. We werken veel met jonge mensen en als ze bij ons komen werken, gaan ze vaak voor de eerste keer op zichzelf wonen en ze hebben voor de eerste keer te maken met eigen financiën. Soms leidt dat tot persoonlijke problemen. We blijven persoonlijk en betrokken en helpen onze collega's daar waar we kunnen. Als onze mensen blij zijn, is de klant bij en dan ben ik blij. Ik heb er niets aan als ik de ogen sluit voor persoonlijke problemen. Ik verwacht hierbij wel dat mijn mensen eerlijk en open zijn, zodat ik ze ook daadwerkelijk kan helpen en niet voor verrassingen kom te staan. In de loop der jaren heb ik hier zelf ook veel van geleerd. Te betrokken is niet goed voor de continuïteit. Ik blijf tenslotte eindverantwoordelijk en moet de beslissingen nemen. Als professional ben je zelf verantwoordelijk om je eigen problemen op te lossen, maar een beetje hulp biedt vaak al perspectief. Wij proberen onze mensen dan allereerst te ontzorgen en daarnaast ook aan ons te blijven binden.
Voor mij is het vak van IT en alles wat daarbij komt kijken belangrijk. Daarom heb ik ook meegeschreven aan het kwalificatiedossier voor MBO 3 en 4 IT-studenten. In het dossier kijken we niet alleen naar de technisch vakinhoudelijke kennis, maar gaan we vooral in op de vaardigheden die van belang zijn om het vak van IT goed uit te kunnen voeren. De technische kant verandert voortdurend maar juist de vaardigheden die hierbij komen kijken verdienen meer aandacht. Dit geeft wellicht ook een opening voor meer vrouwen in het vak. Mannen gaan soms te snel naar de inhoud en de oplossing, terwijl vrouwen juist weer goed zijn in het analyseren van problemen. In deze combinatie schuilt een enorme kracht. Daarbij zie ik dat het vak van IT voortdurend innoveert. Denk aan Artificial Intelligence en het automatiseren van processen. Door deze trend zijn rollen en functies aan het veranderen. Het werk wordt veel breder. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst worden vaardigheden daardoor veel belangrijker.
Oorsprong en groei
De passie voor mijn vak en bedrijf komt allereerst vanuit mijn opvoeding. Voor anderen zorgen en hen helpen is altijd al belangrijk voor mij geweest. Daarnaast heeft mijn ervaring in de uitzendbranche mij laten inzien hoeveel energie ik krijg van mensen aan een baan helpen. Vervolgens heb ik de kans gehad om mezelf verder te ontwikkelen, onder meer door te gaan netwerken. Juist in het netwerken zag ik dat ik iedereen aan het helpen was om met anderen in contact te komen. Dit is wat ik leuk vind: mensen vooruit helpen in hun carrière, ondernemen en verbinden.
Als ik terugkijk, ben ik het meeste trots op het feit dat wij onze kernwaarden hebben weten te behouden en dat ik die heb kunnen overdragen op mijn managers. Juist door die persoonlijkheid en betrokkenheid kiezen IT-ers ervoor om voor ons te komen werken. In de afgelopen jaren hadden wij zo'n 700 professionals in dienst. Ik ben heel trots dat wij hen niet alleen hebben mogen helpen met een baan, maar ook met hun persoonlijke ontwikkeling en kennisontwikkeling. Het grootste gedeelte van deze grote groep professionals werkt nu direct bij onze klanten. Daardoor hebben wij ambassadeurs voor het leven weten te creëren.
In de eerste jaren van het bestaan van LindenIT hebben wij ons vooral gericht op het matchen van de juiste IT-professionals voor onze klanten. Focus is hierbij het sleutelwoord. Nu we gegroeid zijn, hebben we ruimte om ook weer nieuwe dingen te proberen. Dit jaar hebben wij Linden365 gelanceerd waarbij we de gehele IT van organisaties overnemen. Mijn doel voor de toekomst is een organisatie te bouwen dat op alle vraagstukken binnen IT antwoorden biedt. We zien dit als een uitdaging maar met onze mensen kijken wij ook vol vertrouwen naar de toekomst.
Marian Rozz, Stephanie Pennings en Sanne Seegers werken inmiddels alweer ruim 4 jaar voor LindenIT. Als jonge gedreven vrouwen dragen zij bij aan de groei van het IT-bedrijf. Hieronder delen zij hun verhaal.
Samenwerken
Wij zijn adviseur en sparringpartner voor onze klanten en wij zien dat zij ons advies ook waarderen. Wij bieden namelijk een andere kijk op de zaak. Daarbij kennen wij onze IT-collega's ook. We stellen mensen voor, niet iemand met vaardigheden. Als young professionals hebben wij zelf ook een groei doorgemaakt. En wij delen onze ervaringen weer met onze collega's. Juist deze praktijkervaringen zijn heel waardevol en herkenbaar voor onze IT-collega's. IT-ers zijn nog steeds vaak mannelijk, maar wij zien diversiteit niet als een man/vrouw dimensie, voor ons zit het verschil in het werkgebied. In onze commerciële rol leggen wij makkelijk contacten. Een IT-er heeft daar vaak meer moeite mee. Soms voelen ze zich overrompeld omdat het contact te joviaal is.
Als je je beseft dat niet iedereen denkt zoals jij, kan je ook leren van elkaar. Doe eens een stapje terug en probeer goed uit te leggen wat je bedoelt. Wij vinden het ook belangrijk om je te verdiepen in anderen. Waar liggen hun interessegebieden en wat doen zij buiten het werk? Zo blijf je persoonlijk verbonden. Iedereen is goed in zijn vak en door krachten te bundelen worden we sterker.
Ben ik de snotaap aan tafel of tel ik volwaardig mee
De energie van het bedrijf
Voordat wij begonnen bij LindenIT stond het vak van IT ver van ons af. Inmiddels zien we hoe belangrijk IT is voor een organisatie. Het is heel interessant om te zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Denk alleen al aan cyberaanvallen. Hoe gaaf is het dat je als een soort van detective in je IT-baan meedenkt in oplossingen.
Het leukste aan LindenIT is de betrokkenheid en het persoonlijke. We voelden direct de energie van het bedrijf en dat is super. Het is geen hiërarchisch bedrijf, waardoor je goed leert communiceren. Hier worden we uitgedaagd om zelf na te denken en mee te denken. Je krijgt alle ruimte om te groeien maar wat vooral heel belangrijk is voor ons, is gehoord worden. Als er daadwerkelijk naar je wordt geluisterd en er wordt iets met jouw inbreng gedaan, dan voel je je heel betrokken en ga je ook meer doen. Wat je rol hier ook is, dit perspectief is heel belangrijk.
Als we een win-win situatie hebben gecreëerd voor onze klanten, gaan we met een trots gevoel naar huis. Om te komen tot een win-win, moet je niet alleen goed kunnen handelen, je moet ook goed kunnen luisteren, even een stapje terug doen, en niet direct reageren. Juist al deze interpersoonlijke vaardigheden zijn heel interessant en maken ons beroep dynamisch. Geen dag is hetzelfde.
Toekomstperspectief
Richting de toekomst zouden we willen dat er minder in hokjes gedacht werd. Er zijn meerdere functies in IT en ook op scholen zou het vak breder getrokken moeten worden. Vrouwen zijn heel gewild in IT, juist omdat het vak nu nog gedomineerd wordt door mannen. En vrouwen hebben een andere kijk op zaken. Waar mannen vaker het stappenplan volgen, zijn vrouwen vaak wat opener en stellen ze andere vragen. Opleidingen moeten het vak aantrekkelijker maken en dat kan door meer aandacht te geven aan kennis en communicatie. Als de perceptie leeft dat de opleiding en het vak saai is, dan verandert er weinig.
Ook bedrijven zouden breder moeten kijken. Soms zijn vacatures heel veeleisend en denk je direct, dit kan ik niet. Maar laat je niet afschrikken door de tekst. Wat heeft het bedrijf nou eigenlijk precies nodig? Soms moet je het gewoon proberen en je sollicitatie opsturen. Bedrijven mogen ook best wat meer effort steken in het opleiden van talenten. Kijk ook eens naar de kwaliteiten en competenties van een persoon, niet alleen naar diploma's en ervaring.
Wat wij jonge vrouwen willen meegeven, is leer van je fouten en grijp je kansen om je verder te ontwikkelen. Als je weet wat je zelf leuk vindt om te doen, word je sterker. Blijf weg van de klaagcultuur en kijk wat er wel mogelijk is. Het is prima om hard te werken en een extra stapje te zetten, laat jezelf maar horen. Het is wel belangrijk om bij jezelf te blijven en je onderbuikgevoel te volgen. Soms weet je het even niet meer en dan heb je je collega's het hardste nodig. Samen lachen en samen huilen. En als je later terugkijkt op moeilijke situaties, kan je zelf ook weer delen met nieuwe collega's hoe jij hier doorheen bent gekomen.
Het woord voor 2021 is knallen! Het afgelopen jaar was een "snooze-jaar" voor ons. We doen nu veel goede dingen door te kijken naar processen, maar we zijn gewend te knallen. Dat missen we wel heel erg. En we verlangen terug naar die energie. We staan te trappelen om weer vooruit te gaan.
Het Cloud Team
Tobias Fidder leidt het Cloud Team binnen LindenIT. Zijn team bestaat uit specialisten en is voornamelijk mannelijk. Hij vindt het belangrijk om aandacht te hebben voor een goede balans in zijn team. Vrouwen hebben andere kwaliteiten dan mannen als het gaat om analyseren, inzichten krijgen en communiceren. "Juist omdat Cloud heel specialistisch is, werken er meer mannen dan vrouwen in mijn team." Op de vraag waar hij het meeste trots op is, geeft Tobias als antwoord: de teamprestatie. "Toen Corona uitbrak, moesten we vanuit huis gaan werken. Wij hebben dat goed kunnen inrichten met alle tools die we hebben, en door onderling regelmatig contact te houden. Dat is met recht een teamprestatie waar we ondanks alle beperkingen mooie resultaten mee hebben kunnen boeken. Ik ben er trots op dat we met korte lijnen de continuïteit hebben kunnen waarborgen".
Groei is voor Tobias belangrijk. Niet alleen de groei van zijn team, maar ook persoonlijke groei. Terugkijkende op de afgelopen jaren heeft Tobias de meeste persoonlijke groei ervaren door te reflecteren op zichzelf. "Ik wil graag uitgedaagd worden in wat ik doe. Reflectie is daarbij belangrijk en dat geef ik ook door binnen mijn team." Als er nieuwe collega's worden aangenomen, is een goed salaris natuurlijk een fijn startpunt. Maar daarnaast is plezier hebben in wat je doet, je collega's en de attenties die de werkgever je soms opstuurt, even zo belangrijk.
Het woord voor 2021 voor Tobias is verbinding. "We kunnen nu amper wat en je ziet elkaar veel minder. Ik hoop dat we volgend jaar weer meer gezamenlijk kunnen zijn en doen, zodat we die verbinding kunnen behouden en weer verder kunnen groeien."
Wij faciliteren graag groeikansen
Accountmanagement
Nikki van Dam werkt als accountmanager in het team West bij LindenIT. Als Nikki aan diversiteit denkt, komt bij haar direct het aspect van gelijke kansen naar boven. "Het is belangrijk om te kijken naar werkervaring, maar ik zie dat er nog steeds bedrijven zijn die een inhaalslag kunnen maken in het bieden van gelijke kansen voor vrouwen. Enerzijds moet je objectief kijken naar CV's maar aan de andere kant zie je nog steeds dat vrouwen niet aangenomen worden ondanks een goed CV. Als vrouw kan je je hierdoor achtergesteld voelen."
Zelf is Nikki begonnen in de regio Zuid. Drie jaar geleden heeft zij met haar 2 andere teamgenoten die regio snel van de grond gekregen en ze hebben daarmee een stempel kunnen drukken op Noord-Brabant. "Het was een compact team en we zaten een beetje op een eigen eiland, maar we hebben veel in beweging kunnen brengen met goede resultaten. Ieder heeft vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid dingen ingebracht. Je wordt bij LindenIT heel vrijgelaten in je werk. Ze hebben veel vertrouwen in jou als medewerker. Dat zorgt voor verbondenheid. Je kunt je eigen ideeën kwijt en je hebt het gevoel dat je iets betekent in een groter geheel. Daardoor voel je je heel betrokken bij je organisatie. Ook als je fouten maakt, kijken we niet naar wat er mis ging, maar wat je ervan geleerd hebt en welke alternatieven betere oplossingen kunnen zijn."
Voor Nikki is het team belangrijk: samenwerken, een transparante omgeving met niet te veel hiërarchie. "Met het team kunnen we fantastische dingen bereiken. Door Corona is de groeispurt afgenomen. Voorheen was een topperiode. Daar wil ik graag weer mee door. 2021 staat voor mij dan ook in het teken van de rem eraf."
Talent & Development
Kirsten Bults is Head of Talent & Development binnen LindenIT. Als Kirsten denkt aan diversiteit, denkt ze aan een hele hoop aspecten. Niet alleen man/vrouw, maar ook leeftijd en senioriteit spelen een rol. "Je ziet nog te vaak in de media dat er te weinig vrouwen aan de top werken. Tegelijkertijd mag je als bedrijf niet aangeven dat je specifiek op zoek bent naar een vrouw voor een bepaalde functie. Positieve discriminatie wordt gedoogd maar in het werkveld kan dat eigenlijk niet. Wij kijken primair naar de kennis die iemand heeft, onafhankelijk van het geslacht. En IT wordt nou eenmaal nog steeds gedomineerd oor mannen. We zien wel dat scholen veel initiatieven ontplooien om dames in de IT te krijgen, want er is behoefte aan meer diversiteit. Vrouwen gaan bijvoorbeeld anders met problemen om en een goede balans maakt het team nog veel krachtiger."
Recruitment is één van de werkzaamheden van Kirsten. De tools van tegenwoordig, zoals LinkedIn en Facebook, worden ingezet om een breed potentieel van mogelijk nieuwe collega's te bereiken. Door creatief om te gaan met deze tools, gaan de tools voor je werken. "Ik overleg regelmatig met de managers welk profiel zij in gedachten hebben voor een nieuwe collega. Het gaat tenslotte altijd om de samenwerking en de aansluiting bij de verschillende teamleden. We kijken gezamenlijk welk profiel het beste past bij de organisatie en het team."
Als bedrijf speelt LindenIT in op het bieden van kansen door het organiseren van opleidingen, begeleiding en coaching. Kirsten geeft aan dat ieder zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen groei. "Als werkgever creëer je kansen, maar als werknemer moet je die wel pakken. Je eigen motivatie speelt hierbij een belangrijke rol. In een meer hiërarchisch bedrijf zijn posities vaak wat vaster omkaderd. In een jong bedrijf zoals het onze zit heel veel beweging. Wij faciliteren graag de groeikansen. En we beogen hiermee ook het gevoel van inclusie te waarborgen."
Volgend jaar staat voor Kirsten verandering centraal, zonder terug te gaan naar het oude. "In het afgelopen jaar is een professionaliseringsslag gemaakt. We weten waar de valkuilen liggen en zijn daar ook alert op, zodat we de duurzaamheid van de organisatie goed in het oog kunnen houden. Gerbert Jan is gestart met een idee en een visie op deze onderneming: persoonlijk en betrokken en het draait om de IT-ers. Iedereen in het bedrijf is natuurlijk belangrijk; de rol van het kantoor is de IT-ers te faciliteren. Hoe kunnen wij dat het beste doen zodat we de IT-ers aan ons kunnen binden? De jonge mensen van scratch zijn inmiddels opgeleid en doorgegroeid. Door de visie van Gerbert Jan is er sprake van een hele hoge loyaliteit binnen de organisatie. Je werkt niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de directeur. We doen het met z'n allen en dat geeft de eenheid van het bedrijf goed weer."