Schuldhulpverlening moet schulden voorkomen
Jacqueline Zuidweg, Zakenvrouw van het Jaar 2012, is oprichter van Zuidweg & Partners van waaruit zij schuldhulpverlening voor ondernemers biedt. "Ik vind het mooi om mensen te helpen met mijn kennis, ervaring en netwerk. Ik richt mij vooral op het ondersteunen van de kleine(re) ondernemers die in de financiële problemen zijn beland en persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden."
TEKST: Jorissa Neutelings - 02/10/2018
Zuidweg & Partners heb ik opgericht in 1994. In 2014 is daar de stichting MKBDoorgaan.nl bijgekomen. Met deze stichting bezorg ik uiteindelijk mezelf minder klanten. Je kan het zien als de creatie van mijn eigen disruptieve model! Ik zag zoveel financiële ellende die wellicht in een eerder stadium voorkomen had kunnen worden waardoor ik de drang voelde om daar iets aan te doen. Dat werd MKBDoorgaan.nl. Deze stichting helpt bedrijven die in (financiële) problemen zijn gekomen of dreigen te komen, maar die wel een levensvatbaar toekomstperspectief hebben. We doen aan vroegsignalering. Dat wil zeggen dat we samenwerken met een groot aantal landelijke partijen, zoals accountantskantoren, banken en de Kamer van Koophandel etc., om ondernemers met (dreigende) problemen op tijd te vinden.
Ik creëer mijn eigen disruptieve model
Op mij is het aloude cliché van toepassing dat ik Rechten ben gaan studeren omdat ik niet wist wat ik moest gaan doen. Het eerste jaar vond ik erg saai, maar ik ben wel doorgegaan. Want waar je aan begint, maak je af! In de daaropvolgende periode kreeg ik enkele economie vakken erbij. Ik merkte dat de economische kijk op zaken mijn belangstelling had. Uiteindelijk heb ik ook meegedaan aan een onderzoek naar de faillissement-case van het RSV-concern. Dat leidde ertoe dat ik meer interesse kreeg voor faillissementsrecht. Daarnaast was ik lid van een interuniversitair dispuut, Europhilé. Met dit dispuut reisden we door Europa, van Luxemburg tot aan Madrid. Deze ervaringen gaven mij kennis mee over internationale manieren van werken en hebben mijn blikveld vergroot. Onbewust zijn deze componenten altijd aanwezig gebleven als richtingaanwijzer, want sinds kort ben ik met MKBDoorgaan Europees gegaan en ineens komt alles samen.
Waar je aan begint, maak je af!
Ik heb in eerste instantie in loondienst gewerkt bij Stichting Rechtsbijstand voor ondernemers. Dat werd al snel een privaat bedrijf dat de crediteuren akkoorden voor bedrijven verzorgde. Ik werd daar partner. Mijn compagnon deed de intakegesprekken en de financiële interne zaken en ik de rest. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat hij meer geld opmaakte dan dat we hadden afgesproken. Dat zorgde voor een moment van bezinning. Ik had mezelf al eerder de vraag gesteld of dit nu hetgeen was waarvoor ik gestudeerd had. Ik zou toch gelukkig moeten zijn met zo'n' baan' en genoeg geld, maar dat bleek niet het geval. Op mijn 29 verkeerde ik in een erg vroege midlifecrisis! Ik besloot uiteindelijk voor mezelf te beginnen. Zo zie je maar weer dat er vaak iets negatiefs moet voorvallen, voordat je in de actie komt. Ik maakte met mezelf de afspraak om het gewoon een jaar te gaan doen. Mocht het niet lukken, dan kon ik altijd nog in de horeca gaan werken. Ik had geen ondernemingsplan, alleen een idee dat ik kleine ondernemers met schulden wilde helpen met mijn kennis en ervaring.
Ik verkeerde in een midlifecrisis op mijn 29e
Sinds vorig jaar werk ik aan een bijzondere start-up, Schulden.nl. Schuldeisers zien vaak als eerste dat een klant niet (op tijd) meer betaalt en dat is een indicatie van mogelijk financiële problemen aan de kant van de klant. Door vroegtijdig actie te ondernemen voorkomen wij erger en beperken we de maatschappelijke kosten. Bij Schulden.nl doorbreken we de werkwijze waarbij een schuldeiser in eerste instantie de vordering overdraagt aan een incassobureau. Als een incassobureau vervolgens niet tot inning van de schulden kan overgaan, dragen ze het over aan een deurwaarder. In deze periode lopen de schulden op door incasso- en executiemaatregelen. Hierdoor komt de klant nog meer in de problemen. Een neerwaartse spiraal dus. Als je schulden hebt, heb je al genoeg aan je hoofd en dan komen daar ook nog oplopende kosten bij. Dat vind ik onbegrijpelijk aan ons systeem. Klanten met een betalingsachterstand krijgen van de organisatie die deelneemt aan Schulden.nl het advies om zich aan te melden bij ons programma. Er zijn intussen hele mooie organisaties aangesloten zoals diverse incassobureaus een deurwaarderskantoor, maar ook grote verzekeraars, energiemaatschappijen en payroll-bedrijven.
De armoede in Nederland neemt in zijn algemeenheid af, maar onder ZZP'ers stijgt het juist. We hebben laatst een data-analyse laten doen van ons klantenbestand. Het geanonimiseerde resultaat van deze analyse leverde een klantprofiel op. Dit profiel hebben we vergeleken met openbare bestanden en wat bleek: ruim 365.000 ondernemers in Nederland heeft een match met ons klantprofiel. Dan is hulp op zijn plaats. Wat we ook weten is dat er van deze 365.000 ondernemers er tenminste 130.000 acuut hulp nodig hebben Dit klantprofiel schetst het profiel van een ondernemer die op de rand van de afgrond staat. Je hebt gemiddeld 145.000 euro schuld (ongedekt) waar je persoonlijk aansprakelijk voor bent als je in dit profiel valt. Iedere keer als ik deze cijfers noem, sta ik er weer van te kijken. Het is dan ook mijn missie om in eerste instantie te proberen om deze problemen te voorkomen.
130.000 ondernemers hebben nú financiële hulp nodig
De gedachte leeft dat ondernemen betekent: starten, groeien en succesvol zijn. Het tegenovergestelde is echter waar: het is vallen, opstaan en weer doorgaan. Iedere keer denk je: als ik dat heb bereikt, dan ben ik gelukkig. Dit is alleen niet zo: je bent er nooit. Na het vallen en weer opstaan heb ik gereflecteerd en gemerkt dat ik op mij zelf kan vertrouwen. Dat vertrouwen heb ik niet altijd gehad. Vroeger zei mijn vader altijd: 'Jacqie….die redt zich wel!' Dat vond ik altijd fijn om te horen, maar ik dacht er zelf alleen heel anders over. Ik heb heel lang met twijfel geleefd en mezelf continu afgevraagd of ik dingen wel kon. Als je ouder wordt en terugkijkt zie je inderdaad: ik red mij wel. Dat gevoel helpt enorm om zekerder van jezelf te worden waardoor je meer succes bereikt.