Col­le­ga's wor­den part­ners, Sa­rah Lam­mers & El­ke Thijs­sen, Lam­mersT­hijs­sen

Sa­rah Lam­mers is in­mid­dels 10 jaar ad­vo­caat. Ze is haar car­ri­è­re be­gon­nen bij een mid­del­groot kan­toor in Rot­ter­dam. Na een aan­tal ja­ren ver­huis­de ze te­rug naar Bra­bant. “Te­rug naar het nest, zeg ik al­tijd” In 2009 ben ik op een Bra­bants kan­toor gaan wer­ken waar ik mij ben gaan spe­ci­a­li­se­ren in het ar­beids­recht. Ik werk­te daar vrij in­ten­sief sa­men met El­ke. Op een ge­ge­ven mo­ment kwam ik op een punt waar­bij ik mij af ging vra­gen wat voor toe­komst ik wil­de en hoe ik mijn ei­gen vi­sie op de ad­vo­ca­tuur vorm zou gaan ge­ven. El­ke en ik heb­ben al­tijd erg op één lijn ge­ze­ten qua vi­sie en aan­pak en de­ze ge­lijk­ge­stemd­heid heeft er­toe ge­leid dat we sa­men een kan­toor zijn be­gon­nen!

TEKST: Jorissa Neutelings - 10/05/2016
Part­ner of on­der­ne­mer? Een las­ti­ge keu­ze

Elke Thijssen is in 2007 in de advocatuur gestart en heeft vanaf het begin van haar carrière de focus gehad op het arbeidsrecht. “Dit specialisme heeft me altijd het meest aangetrokken. Je kunt binnen diverse bedrijven binnenkijken en hebt veelvuldig contact met je cliënten. Het werk dat je doet, doet ertoe. Op het moment dat Sarah bij ons kwam werken en het idee ontstond om samen een eigen kantoor te starten, werd ik ook gevraagd om in de maatschap bij mijn huidige werkgever te stappen. Dat was voor mij een lastige keuze. Een plek in de maatschap voelde als een gespreid bed. Het starten van een eigen onderneming betekende veel risico, maar wel de kans om het echt op mijn eigen manier te kunnen doen!”

De voor­be­rei­ding duur­de en­ke­le ja­ren om­dat je ook per­soon­lijk moet groei­en naar de stap om te gaan on­der­ne­men

Ti­ming is al­les Een goe­de voor­be­rei­ding is echt het hal­ve werk

We zijn gestart met het uitdenken van een uitgebreid plan voor ons kantoor. We hebben nagedacht over onze unieke waarden en marktonderzoek gedaan. Uiteindelijk hebben we het feit dat wij arbeidsrechtspecialist zijn als kern genomen en onderscheiden wij ons op het gebied van onze persoonlijke dienstverlening, specialistische kennis, kwaliteit en aandacht. We werken –indien de zaak zich hiervoor leent - met een abonnementenstructuur in plaats van betaling op uurbasis. We hebben een telefonische helpdesk waarbij onze zakelijke klanten begeleid worden in zaken die zij zelf kunnen en waarbij wij alleen bijsturen waar dat nodig is. Deze voorbereiding duurde enkele jaren omdat je ook persoonlijk moet groeien naar de stap om te gaan ondernemen. “Bij Sarah duurde dit minder lang dan bij mij!”, schetst Elke. “Ik heb tijd nodig om te veranderen. Het is voor mij belangrijk om ergens naartoe te groeien en goed beslagen ten ijs te komen. Ik ben er nog steeds erg blij mee dat we deze tijd hebben genomen. Uiteindelijk had het moment om te starten niet beter kunnen vallen. Toen we de knoop doorhakten veranderde het ontslagrecht en ontstond er veel vraag naar kennis en begeleiding op het gebied van de aangepaste wet- en regelgeving. Een uitstekende timing dus”.

Wij gaan naar de klant toe Wij wil­len een (ver­trou­wens)band met on­ze klan­ten

Het is in de advocatuur nog niet heel gebruikelijk om naar de klant toe te gaan. Wij vinden het concept van business to business normaal. We vragen actief feedback aan onze klanten en verwerken hun tips en adviezen in onze strategie. We voeren samen met onze klanten jaarlijks een strategisch overleg waarbij alle arbeidsrechtelijk relevante zaken de revue passeren en wij hen kunnen adviseren en begeleiden in de aanpak daarvan. Zo spreken we bijvoorbeeld over zaken als ziekteverzuim, een veranderend medewerkersbestand, dossieropbouw etc. “Wij willen vanuit een vertrouwensband de klant helpen om hun bedrijf zo goed mogelijk te laten verlopen op personeelsgebied en werken niet alleen reactief maar ook preventief.”

We vra­gen ac­tief feed­back aan on­ze klan­ten en ver­wer­ken hun tips en ad­vie­zen in on­ze stra­te­gie

Doet hij het wel? Angst om te fa­len

De grootste angst die we hadden was dat er geen zaken binnen zouden komen. Je moet uiteraard omzet gaan draaien. In het begin ben je nog zo gewend aan een druk kantoor waar de telefoon continu rinkelt, dat je helemaal in de zenuwen raakt als de telefoon een dag niet ging op ons eigen kantoor. “Ik heb zelfs een keer aan Sarah gevraagd of ze met haar mobiel naar de kantoortelefoon wilde bellen om te zien of hij het wel echt deed!”, zegt Elke lachend. Nu kunnen we gelukkig lachen om de angst die we toen hadden en hebben we een goedlopend kantoor. Dat is het allermooiste wat er is: ‘Zien dat je bedrijf bloeit en dat het lukt!’.

De vrij­heid van het on­der­ne­men zorgt er­voor dat je je ei­gen­heid vol­le­dig kwijt kunt in je werk en dat is heer­lijk!

Gren­ze­lo­ze vrij­heid maakt ge­luk­kig Met ple­zier aan het werk

We rijden allebei iedere dag met heel veel plezier naar kantoor. Dat is voor ons het allergrootse voordeel van een eigen kantoor. De reden dat wij nu gelukkiger zijn in ons werk is dat we alles zelf kunnen bepalen. Binnen een kantoor ben je altijd gebonden aan bepaalde grenzen. Je kunt het nooit echt op jouw eigen manier doen, hoeveel ruimte je ook krijgt. Nu bepalen we zelf hoe laat, hoe veel en waar we werken en of er voldoende match is met de klant. Binnen een kantoor is een dergelijke keuze veelal niet mogelijk. Deze grenzeloze vrijheid zorgt ervoor dat je je eigenheid volledig kwijt kunt in je werk en dat is heerlijk!

We de­len het po­di­um! Ge­meen­schap­pe­lijk be­lang geeft de door­slag

“We zijn allebei nogal competitief ingesteld en willen beiden graag (voor de klant) het hoogst haalbare resultaat bereiken. Dat was wel een risicofactor voor onze samenwerking. Als je daar geen heldere afspraken over maakt dan kan deze eigenschap een goede samenwerking in de weg staan, schetst Sarah. We bespreken alles op tijd en laten altijd het gemeenschappelijk belang de doorslag geven bij een keuze. Als een keuze eenmaal gemaakt is, komen we er ook niet meer op terug. Omdat we inmiddels al zes jaar samenwerken hebben we een hechte band gekregen. We gunnen elkaar daardoor ook veel. “Ik was het kantoor nooit alleen gestart. Als ik alleen op een kantoor zou moeten zitten zou ik doodongelukkig zijn geworden! Ons pad is echt gekruist om deze reden, daar ben ik van overtuigd!”, aldus Elke.

Reageer op dit artikel
*

Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

  • Eeen trouwe LEZER - donderdag 19 mei 2016 15:10

    TWEE ondernemende VROUWEN. Naar de klant toegaan, zal velen aanspreken. Een kantoor kàn een drempel zijn En rinkelt jullie telefoon nu te vaak ?:D Heerlijk die openheid te lezen. Reageer

    • Sarah Lammers - zondag 22 mei 2016 18:16

      Bedankt voor de leuke reactie. We merken zeker dat het goed werkt om bij de klant af te spreken en gelukkig rinkelt de telefoon inmiddels vaak!

  • Piet Naalden,mvoorzitter OV - vrijdag 9 december 2016 19:40

    Wat een gaaf stuk. Top om deze twee ondernemende vrouwen met al hun enthousiasme binnen onze ondernemersvereniging te hebben. Van harte veel succes dames !! Reageer