Oog voor kwa­li­teit, An­ne­jet Phi­lip­se, Cul­pep­per & Di­ner Thuis

An­ne­jet drijft 2 on­der­ne­min­gen. Di­ner Thuis runt zij al 15 jaar. In een prach­tig mo­nu­men­taal pand aan de Raam­weg in Den Haag ver­zorgt Di­ner Thuis ex­clu­sie­ve lun­ches en di­ners. Daar­naast heeft An­ne­jet een strand­tent in Sche­ve­nin­gen, CUL­PEP­PER ge­naamd. De start van haar loop­baan had niets met de ho­re­ca van doen. Na haar stu­die Kunst­ge­schie­de­nis werk­te ze 5 jaar als cu­ra­tor voor de Cal­dic Col­lec­tie. “In de­ze baan werd ik con­ti­nu uit­ge­daagd om het meest uit me­zelf te ha­len. Ik kreeg de he­le tijd klei­ne spel­den­prik­jes van de di­rec­teur die me er­toe aan­zet­ten om steeds iets meer te doen dan dat ik ge­wend was”.

TEKST: Jorissa Neutelings - 22/12/2015
De prik­kel tot on­der­ne­mer­schap Een uit­ge­le­zen kans

Door de continue prikkel bij Caldic, zette ik ongemerkt stappen vooruit en groeide ik in mijn rol. Uiteindelijk kwam ik dichterbij de kwaliteiten van een directeur. Na die jaren besefte ik dat ik in staat was om zelf een bedrijf te kunnen leiden. “Ik woonde inmiddels in Den Haag en in de Javastraat zat toen al Diner Thuis. De eigenaren raakten gebrouilleerd en dat betekende voor mij de kans om het over te nemen. Ik heb altijd van heerlijk eten gehouden en kan genieten van mooie gerechten. Dinerthuis was een uitgelezen kans om te gaan ondernemen binnen een vakgebied waar ik van houd, aldus Annejet. Haar oog voor kunst, is terug te vinden in de bijzondere, Hollandse, inrichting van het pand aan de Raamweg. Geen ruimte is hetzelfde.

Wat ik uit­ein­de­lijk heb ge­leerd is dat ik al­leen van me­zelf uit moet gaan

De kracht van je­zelf Twee is niet al­tijd be­ter dan één

Samen met een partner startte ik met het runnen van Diner Thuis. Dit partnership is uiteindelijk opgeheven. Ik heb twee maal eerder in een partnership gewerkt. Wat ik uiteindelijk heb geleerd is dat ik alleen van mezelf uit moet gaan. Ik ga nu voor mijn eigen ideeën en laat me niet meer afleiden door andermans wensen. Ik vind dat geen leuke les, want ik werk graag samen met anderen. Alleen de samenwerking met mijn man bestaat nog en dat werkt uitstekend. Dat komt omdat ik binnen deze samenwerking echt mezelf kan zijn. Je kunt alles tegen elkaar zeggen. Als het soms wat minder gaat, dan spreek je dat uit zonder dat je bang hoeft te zijn dat de relatie stopt. De samenwerking is daardoor heel zuiver. Je bent er allebei op uit om het met elkaar tot een succes te maken en gunt de ander net zoveel als dat jij jezelf gunt.

Ge­zond voor­beeld doet goed vol­gen Pas­sie te­rug in de (strand)keu­ken

Het idee voor een tweede onderneming ontstond vrij snel. Ik was in verwachting van ons derde kind. Met mijn andere 2 kinderen kwam ik vaak op het strand in Scheveningen. Wat mij daar altijd opviel is dat het eten zo ontzettend smerig was. Mijn stellige overtuiging was “dat kan beter”. Zo begon het idee van een eigen strandtent te groeien. Mijn plan trof niet louter enthousiasme: het starten van een strandtent terwijl je zwanger bent was niet het beste idee. Uiteindelijk hebben wij toch doorgezet. Alle strandtenten om ons heen verklaarden ons voor gek. Wij hebben van het begin af aan een hout gestookte oven voor de pizza’s neergezet en alles wat we bereiden wordt gemaakt met verse producten. Wat ik nu zie is dat vrijwel alle strandtenten een ‘echte’ keuken hebben. Er wordt meer met passie gekookt en wat er geserveerd wordt is van betere kwaliteit dan voorheen. Ongemerkt hebben wij door het openen van Culpepper het niveau van het eten op het strand verhoogd. Daar ben ik erg trots op. Volgend seizoen bestaan wij 10 jaar!

Ik geef op een vrou­we­lij­ke ma­nier lei­ding, meer em­pa­thisch. Mijn man en ve­len met hem, zijn min­der in­voe­lend en wil­len per sé dat het op hun ma­nier gaat. Bei­de ma­nie­ren zijn no­dig voor suc­ces

Vrou­we­lijk ver­sus man­ne­lijk De com­bi­na­tie werkt

Ik denk dat onze mensen het leuker vinden om voor mij te werken dan voor mijn man. Dat komt omdat ik op een vrouwelijke manier leiding geef, meer empathisch. Mijn man en velen met hem, zijn minder invoelend en willen per sé dat het op hun manier gaat. Beide manieren van leidinggeven zijn naar mijn overtuiging nodig om succesvol te zijn. De combinatie werkt dus goed. Ik had nooit verwacht dat ik zo zou genieten van het werken in de horeca, als mensen met plezier aan het werk zijn. Wij zijn een soort familie geworden, ook doordat je zo intensief samenwerkt. Daarnaast zie ik dat mijn gasten genieten van de sfeer bij Culpepper. Het grootste compliment dat je kunt krijgen.

Ver­za­mel ook jon­ge men­sen om je heen. Hun en­thou­si­as­me en nieu­we blik houdt de zaak op scherp en sti­mu­leert

De jeugd van te­gen­woor­dig Fris­se blik

In Culpepper werk ik met jonge mensen en dat vind ik heerlijk. Het helpt enorm voor de energie in je bedrijf om goed in connectie te blijven met de jongere generatie. De jongste medewerker bij Culpepper is 16 en de oudste is 26. Deze generatie kijkt echt anders naar de zaken dan ik. Daar waar ik soms denk: “'Dat gaat niet lukken!'”, gaan zij volop voor alle kansen. Deze jonge mensen hebben bevlogenheid en geven een frisse uitstraling. Een '‘nee'’ zetten zij om in een '‘ja'’. Het enige dat ik hoef te doen is af en toe het juiste voorbeeldgedrag tonen. Ik werk net zo hard als zij en dat stimuleert hen. Eigenlijk probeer ik hun hetzelfde speldenprikje te geven als dat ik aan het begin van mijn loopbaan van mijn directeur kreeg. Mijn advies: verzamel ook jonge mensen om je heen. Hun enthousiasme en nieuwe blik houdt de zaak op scherp en stimuleert.

Reageer op dit artikel
*

Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

  • Geef hier je reactie!