In­no­va­tie zit niet in tech­niek al­leen, Ma­rie­ke Va­vier, Port So­lu­ti­ons Rot­ter­dam

Sinds mijn start in de ha­ven zeg ik gek­sche­rend: '“Ik ben be­smet met het ha­ven­vi­rus'.” Ik start­te bij het ha­ven­be­drijf Rot­ter­dam als in­vest­ment­ma­na­ger. Als je de ha­ven een­maal leert ken­nen, dan laat die je niet meer los. Als ik over de A15 langs die rau­we in­du­strie rijd maakt mijn hart een spron­ge­tje. De ha­ven is ex­treem ef­fi­ci­ënt met een ont­zet­tend mooi ge­bouw­de ke­ten waar­bij al­le stap­pen per­fect op el­kaar aan­slui­ten. De ha­ven is rauw maar met oog voor de­tail: ie­de­re mis­stap kost al snel mil­joe­nen. Ma­rie­ke Va­vier is in de ha­ven werk­zaam als ei­ge­naar van Port So­lu­ti­ons Rot­ter­dam en voor­zit­ter van de raad van be­stuur van de Bin­nen­vaart Kre­dietu­nie Ne­der­land (BKN). Daar­naast is ze me­de-ei­ge­naar van ES­SC, waar­mee ze de lo­gis­tie­ke ke­tens ver­be­tert in lan­den als Oman, In­do­ne­sië en Bra­zi­lië.

TEKST: Jorissa Neutelings - 08/01/2016
Za­ken­vrouw van het jaar De am­bi­tie zat er vroeg in

Marieke studeerde bedrijfskunde, meer specifiek Management van Verandering. Deze studie gaat over de menselijke kant van een organisatie. “Na mijn studie ben ik direct in de ‘harde’ kant gedoken, die van de cijfers en analyses. Vroeger wilde ik zakenvrouw van het jaar worden. Dat schreef ik al van kleins af aan in de vriendenboekjes bij de vraag: ‘'Wat wil je later worden?'. ’” De ambitie zat er dus al vroeg in. Dat heb ik van mijn moeder meegekregen. Zij was en is altijd bezig met zichzelf te ontwikkelen. Dat doet ze tot op de dag van vandaag en ze is nu 62”.

Vroe­ger wil­de ik za­ken­vrouw van het jaar wor­den. Dat schreef ik al van kleins af aan in de vrien­den­boek­jes bij de vraag: ‘'Wat wil je la­ter wor­den?'

In­eens heb je het..... Toe­val be­staat niet

“Na mijn rol als investmentmanager bij het havenbedrijf ben ik les gaan geven. Tijdens mijn werk miste ik de haven, het midden in de activiteit staan bleek ik leuker te vinden dan ik dacht. In Toscane bij een mooie zonsondergang en een glas lekkere wijn besloot ik daarom terug te keren in deze wereld als financieel en logistiek consultant. Mijn eerste opdracht verkreeg ik eigenlijk via toeval. Ik reageerde op een oproep via twitter. Deze oproep bleek niet meer actueel, maar ze zochten wel een adviseur op het vakgebied waar mijn expertise lag. En zo kwam van het één het ander en had Port Solutions haar eerste opdracht”.

Goed op koers Port So­lu­ti­ons is al een suc­ces

Port Solutions Rotterdam helpt bedrijven in de logistieke en maritieme sector met het verbeteren van het rendement. Mijn persoonlijke doel is om binnen nu en 5 jaar een aantal mensen aan het werk te kunnen zetten en het liefst ook internationaal aan het werk te zijn. Voor mij is Port Solutions nu al een succes. Ik sluit het jaar af met een mooie jaarrekening en ik word blij van mijn werk. Dat is voor mij ongelooflijk belangrijk. Nu sta ik op het punt van groei. Belangrijk is om flexibel te blijven, dat is cruciaal voor innovatie. In de haven gebeuren op dat vlak fantastische zaken, maar op sommige aspecten is de havenlogistiek nog wat stug georganiseerd. Om die innovatie nog beter en soepeler vorm te geven, wil ik graag mijn bijdrage leveren.

Ver­trou­wen is niet maak­baar: Dat is er of dat is er niet!

So­ci­a­le in­no­va­tie On­der­ling ver­trou­wen ver­gro­ten

Samenwerken, transparantie en data delen is de sleutel als je beter en efficiënter wil werken. Hiervoor is het nodig dat er meer onderling vertrouwen in de logistieke sector komt. Er moet een gemeenschappelijk doel over de keten heen worden benoemd. Vervolgens heb je een ketenregisseur nodig die de regie pakt in de keten. Deze manier van werken zie je bijvoorbeeld bij Ikea en Ahold, maar is nog niet bij ieder bedrijf de manier van werken. Het is voor veel bedrijven in de logistiek nog een hele stap om samen te werken en vanuit vertrouwen data te delen. Vertrouwen is echter niet maakbaar. Dat is er of dat is er niet. Het creëren van vertrouwen kan niet ontstaan door een app die je ontwikkelt. Het is echt een sociale innovatie, waarbij meer feminiene waarden zoals werken vanuit de verbinding en empathie van grote waarde zijn. Logistiek is echter een mannenwereld. Er is bijna geen overleg waar naast mij een andere vrouw aansluit. Ik faciliteer en ondersteun de betrokken partijen vanuit mijn waarden om gezamenlijk deze beweging in te gaan zetten. Ik hoop dat er meer partijen opstaan die vanuit dit zelfde gedachtegoed werken. Dat hoeven niet per se vrouwen te zijn. Alleen door het in balans krijgen van mannelijke en vrouwelijke waarden kan de logistieke keten echt verbeteren.

Houd fo­cus op de za­ken die je ener­gie op­le­ve­ren en dan ko­men die eu­ro'’s van­zelf bin­nen!

Stap uit je com­fort­zo­ne Rou­ti­ne is fa­taal

Het is voor mij fataal als de routine in mijn werk de overhand neemt. Daarom probeer ik in mijn werk continu een gebied op te zoeken waar ik nog niet alles van weet. Dat maakt me rijker. In het aanpakken van werk luister ik daarnaast goed naar mijn gevoel. Ik doe niets meer wat niet goed voelt. Dat heb ik één keer gedaan en daar heb ik heel veel van geleerd. Ik merkte dat ik chagrijnig werd, omdat er geen vertrouwen tussen mij en de samenwerkingspartner was. Dat vreet echt aan mij en dan ben ik niet meer in staat om te genieten van de dingen die ik echt belangrijk vind. Op basis van deze ervaring heb ik geleerd dat een keuze die alleen op harde euro'’s gebaseerd is, maar geen energie oplevert, geen goede keuze is. Houd focus op de zaken die je energie opleveren en dan komen die euro’s vanzelf binnen.

Reageer op dit artikel
*

Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

  • Geef hier je reactie!