Ik werk aan het vergroten van zelfvertrouwen, Sophie van den Haak, The Wax Bar
Sophie van den Haak is eigenaar van The Wax Bar. 'Ik beschrijf mijzelf altijd als eigenaar van een bedrijf dat mensen zelfvertrouwen geeft. Als klanten bij ons binnenkomen voelen ze zich soms een soort yeti en als zij een behandeling bij ons hebben gehad, lopen ze mooier, sexyer en vol zelfvertrouwen de deur weer uit!'.
TEKST: Antoinette van Bruinisse - 17/07/2019
Vanuit kracht werken en dus met zelfvertrouwen heeft mij altijd gefascineerd. Ik vind het interessant om te zien hoe dat bij de één als vanzelfsprekend lijkt te gaan en bij de ander zo ver weg lijkt. In mij huist dan ook een intrinsieke drive om mensen krachtig(er) te maken. Ik vind het belangrijk dat mensen blij zijn met wie ze zijn en dat ze zich niet schamen. Ik geloof dat je oprecht gelukkig kan zijn als je accepteert wie je bent. Hetgeen dat we hier bij de waxbar doen draagt daar een beetje aan bij. We maken mensen (weer) blij met wie ze zijn.
Vanuit kracht redeneren betekent voor mij ook dat je kan kiezen hoe je kijkt naar zaken die je overkomen. Je kan bijvoorbeeld denken dat je afkomst je direct op achterstand zet óf je kan ernaar kijken als een kans. Een kans die aan jou gegeven wordt en die soms blijkbaar wat meer kracht vereist om ergens te komen. In mijn overtuiging kies je uiteindelijk alles zelf.
Onze kernwaarden zijn: positiviteit, no-nonsense, innovatief, confidence en comfortabel. De kernwaarde 'Positiviteit' bijvoorbeeld, vraagt van onze mensen dat je iedere werkdag leuk vindt of hem prettig kan maken. Als je dat niet kan opbrengen dan gaan we daarover in gesprek en bezien we hoe dat wel weer kan lukken. Als het op een gegeven moment duidelijk wordt dat het niet lukt om met plezier aan het werk te gaan, dan zullen we de medewerker vragen om op zoek te gaan naar iets anders. Je bent in privé namelijk niet iemand anders dan je op je werk bent. In beide situaties geldt dat je je in een context moet begeven die je energie geeft en die bij je past. Als je 80% van de week bezig bent met zaken die je als persoon niet gelukkig maken, dan word je ziek. Die keuze maak je echt zelf. Een heleboel mensen geloven dat niet. In Nederland hebben we echter veel keuze en er is een groot vangnet waar je op terug kan vallen, dus je kan altijd kiezen voor iets anders.
Je kan altijd kiezen voor iets anders!
De uitdaging voor The Wax Bar is dat we te veel klanten hebben en te weinig personeel. Toch heb ik liever minder mensen in dienst die passen bij onze filosofie, dan dat ik meer mensen aanneem wetende dat ik inboet aan kwaliteit. Dit zet natuurlijk wel een rem op de commerciële groei. Ik weet echter dat als ik het niet op deze manier doe, dat ik later veel geld en energie kwijt ben aan de problemen die uit die keus voortkomen. Dan levert het onder aan de streep uiteindelijk nog niets op. Door schade en schande heb ik dit geleerd. Als mensen niet passen bij je bedrijfscultuur, moet je ze gewoon niet aannemen. Wat er dan namelijk gebeurt, is dat zíj de bedrijfscultuur worden en dat wil ik echt niet.
Als mensen niet passen bij je bedrijfscultuur, moet je ze gewoon niet aannemen.
Er zijn een aantal zaken die mij naar waxen als basis voor mijn bedrijf hebben geleid. Voordat ik de Wax Bar oprichtte heb ik lange tijd bij Marlies Dekkers gewerkt. Dat bedrijf werkt natuurlijk ook op het gebied van schoonheid van de vrouw. Ik was dus gewend om naar manieren te zoeken waardoor vrouwen zichzelf aantrekkelijk(er) vonden. Daarnaast heb ik lange tijd in Singapore gewerkt. Daar kon ik op iedere hoek van de straat terecht voor mijn nagels, voeten én waxen. Toen ik terugkwam in Nederland miste ik dat. Je kon wel naar de schoonheidsspecialist, maar daar werd nog veel gewerkt met harsstrips. Deze ervaringen, gecombineerd met het feit dat ik altijd al wist dat ik ging ondernemen, hebben ertoe geleid dat ik de Wax Bar ben gestart.
Het idee van de Wax Bar klopte al in mijn hoofd en op intuïtie ben ik daarmee door gegaan. Vlak voordat ik startte, begaf ik me ook in een situatie die de keus voor een eigen onderneming versneld heeft. De urgentie was er om knopen door te hakken en een ander pad te kiezen. Ik werkte namelijk op een plek waar ik me niet fijn voelde. Ik maakte veel ruzie en kreeg niet voor elkaar wat ik voor elkaar wilde krijgen. Toch zette ik door en bleef ik werken en werken. Toen werd ik ook nog eens geconfronteerd met Pfeiffer. Ik heb toen ervaren als je uit balans bent en niet de invulling van een leven hebt dat past, dat je dan fysieke klachten krijgt. Om te herstellen ben ik naar de Filipijnen gegaan en ik ben daar een maand gebleven. Ik heb daar in de zon gezeten, gezond gegeten en geslapen. Dat deed mij goed en bij terugkomst was het voor mij zonneklaar dat ik mijn businessplan moest gaan schrijven. Achteraf bezien is alles wat er toen op het werk gebeurde is het allerbeste wat me had kunnen overkomen. Zonder die ervaring was ik nooit met de Wax Bar begonnen.
Ik heb er een half jaar over gedaan om mijn businessplan te schrijven. Puur toevallig ontmoette ik vlak daarna mijn investeerders. Op een avond ging ik op stap met mijn nichtje. Ik had helemaal geen zin om op stap te gaan, maar ben uiteindelijk toch overgehaald om te gaan. We raakten aan de praat met twee jongens. Eén van die jongens zag Marcel Boekhoorn lopen in de bar waar wij waren. Ik werd helemaal gek en begon in al mijn enthousiasme tegen die jongens te vertellen dat ik een businessplan had geschreven en dat ik hem moest spreken omdat hij wel eens mijn investeerder zou kunnen worden. Uiteindelijk heb ik Marcel Boekhoorn heel die avond niet gezien. We hebben een gezellige avond gehad en toen ik naar huis wilde gaan zeiden de jongens waarmee ik mijn verhalen had gedeeld: "Stuur je businessplan naar ons, Marcel Boekhoorn heb je helemaal niet nodig, want wij willen wel met je aan de slag!".
Mijn droom met de waxbar is dat men ons kent als dé plek op het gebied van ontharen. Omdat we nog niet door heel Nederland zitten, kennen een heleboel mensen onze salons en onze producten nog niet en zijn we voor veel mensen nog onbereikbaar. Dat zou ik erg graag anders willen zien. Ik wil een groter bereik en meer mensen deelgenoot kunnen maken van onze filosofie. Los van onze manier van waxen bieden we aftercare producten aan die 100% natuurlijk zijn. Ik wil hiermee een alternatief bieden voor alle rotzooi die men dagelijks op het lichaam smeert. Ik geloof in de kracht van 'good old fashioned products'. Zo gebruikten onze moeders vroeger bijvoorbeeld gewoon arnica om op wondjes te smeren of gebruikte we vaseline bij een droge huid. In de moderne producten worden vaak zoveel chemische toevoegingen gebruikt wat niet goed is voor je huid. Ook dat wil ik beïnvloeden en mensen weer in aanraking brengen met pure, mooie producten die doen wat ze moeten doen!
Ik geloof in de kracht van 'good old fashioned products'
Als ik van een afstandje naar mezelf kijk, zie ik dat de kwaliteiten van mijn ouders samenkomen in mijn ondernemerschap. Mijn vader had een bloemenexportbedrijf. Van hem heb ik het gezond boerenverstand overgedragen gekregen waardoor ik slim kan handelen. Mijn moeder had haar eigen praktijk voor alternatieve geneeswijze, dus de drijfveer om mensen terug te brengen naar natuurlijke producten komt absoluut van haar. Maar bovenal heb ik van hen geleerd om dankbaar te zijn voor wat er wel is in plaats van boos te zijn op wat er niet is. Ik ben dan ook dankbaar voor alle lessen die ik geleerd heb en ik hoop nog lang niet uitgeleerd te zijn!
Wees dankbaar voor wat er is, in plaats van boos op wat je mist!