Be­gin en suc­ces zal vol­gen. Jo­r­is­sa Neu­te­lings, Ini­ti­a­tor B-El­le.nl & Di­rec­teur Di­gi­tal De­vel­op­ment bij Nu­on

De com­bi­na­tie van wer­ken voor Nu­on/Vat­ten­fall en bu­si­nessma­ga­zi­ne B'El­le zegt wat over mij. Het geeft aan dat ik con­ti­nu ge­prik­keld wil blij­ven en die prik­kels zoek ik zelf ac­tief op. B'El­le heb ik in­mid­dels al­weer 4 jaar ge­le­den op­ge­richt. Het bou­wen aan een ei­gen idee of on­der­ne­ming vind ik uit­da­gend. Het zorgt er­voor dat ik con­nec­ted blijf en be­wust ben van wat er om mij heen ge­beurt.

TEKST: Antoinette van Bruinisse - 07/03/2018
Ver­ba­zing helpt bij ver­be­te­ren

Tegenwoordig helpt digitaal mij enorm bij het verbeteren van allerlei processen. Zo'n 15 jaar geleden speelde deze digitale wereld en de mogelijkheden daarbinnen een minder grote rol dan nu.  Maar ook toen was ik al bezig met het beantwoorden van vragen als: 'hoe kun je dit beter, sneller en effectiever doen?' Deze vragen stel ik aan mezelf al mijn hele loopbaan. Het is een soort tweede natuur dat ik me over allerlei zaken kan verbazen en altijd wil weten waarom we het niet op een andere manier doen. Meestal keken mensen mij wat glazig aan als ik deze vraag stelde, maar als ik er dan instapte en liet zien hoe die andere aanpak successen bracht, dan was men snel overtuigd van het nut om het anders aan te gaan pakken. 

Het is een twee­de na­tuur dat ik al­tijd wil we­ten waar­om we het niet op 'die an­de­re ma­nier' doen.

Cre­a­tief en za­ke­lijk te­ge­lijk

Als je branche-overstijgend kunt denken, kun je het beste van verschillende werelden aan elkaar koppelen. Dat verbinden van verschillende denkwijzen begon al tijdens mijn studie. Aan de Universiteit van Utrecht heb ik mij gespecialiseerd in financieel management en beeldende kunst van de 20e Eeuw. Deze studiekeuze zegt alles over mij. Ik heb een creatieve kant en een zakelijke kant. Creatief ben ik met name in de manier waarop ik problemen oplos en het zakelijke stuk van mij toetst altijd of hetgeen wat ik doe het leven van de klant verbetert. Op basis van dat laatste bepaal ik of wat ik doe waarde heeft. Het kijken naar waarde voor klanten zit in mijn genen. De familie Neutelings is immers van de Liga's. Het is super om in de oude, handgeschreven marketingplannen te lezen hoe in de vroege jaren '30 al gekeken werd of er een gezondheidsclaim aan het eten van Liga koeken kon worden toegevoegd.

Suc­ces is al­tijd een op­tie

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen succesvol kan zijn. Succesvol is immers iets wat jijzelf bepaalt, afhankelijk van wat jouw doelen zijn. Je moet het alleen echt willen en er de moeite voor doen om door te zetten. Ik weet niet hoe vaak ik de zin 'dat kan niet' gehoord heb. Tegen kritiek of het ongeloof, daar moet je tegen kunnen. Zoals ik al eerder zei, ben ik overtuigd van het succes van branche-overstijgend denken. Daarin ben ik niet uniek. Kijk bijvoorbeeld naar Marc Lammers, hockeycoach van het gouden damesteam. Hij zag in de paardensport dat het koelen van het paardenlijf na inspanning het herstel bevordert en dat bracht hij binnen de hockeywereld door de Nederlandse hockeysters in tonnen met ijswater af te laten koelen na een zware prestatie. Hij is een goed voorbeeld van iemand die kijkt naar wat er elders gebeurt en hoe dat kan worden toegepast in wat er op dat moment nodig is.

Ik ben er­van over­tuigd dat ie­der­een suc­ces­vol kan zijn.

Vrij­heid door er­va­ring

In het eerste deel van mijn loopbaan voelde ik me best afhankelijk van mijn werkgever. Op een gegeven moment ontstond mede daardoor bij mij de wens om te gaan onderzoeken of ik ook buiten loondienst geld kon verdienen. In 2008 ben ik na het werken in loondienst bij grote corporates,  voor mijzelf begonnen. Ik heb als zelfstandig ondernemer verschillende bedrijven opgezet. Door deze ervaring in het ondernemen weet ik dat je altijd wel ergens mogelijkheden kunt creëren en geld kan verdienen. Doordat ik dit nu weet, durf ik in mijn huidige rol ook meer risico's te nemen en meer vernieuwing voor te stellen. Ik durf nu juist wel die andere zienswijze te adviseren en mijn positie ter beschikking te stellen, omdat ik me niet meer afhankelijk voel. Die onafhankelijkheid maakt dat ik scherper aan de wind durf te varen.

Be­weeg en het suc­ces zal vol­gen!

Leeu­wen­moe­der voor haar team

Door die onafhankelijkheid merk ik ook dat ik anderen mee kan nemen in de beweging. Ik wil hen duidelijk maken dat het goed is om vernieuwend te denken en te zijn. Ik wil hen de bescherming en veiligheid bieden om hun ideeën naar voren te brengen. Als een leeuwenmoeder sta ik dan voor mijn team en ik kom dan soms fel over wat niet altijd als prettig wordt ervaren. Maar dat is ook de felheid die ik gebruik om alles in het werk te zetten om resultaat te behalen. Ik zoek vooral mensen om mij heen die ergens in geloven. Het voordeel daarvan is dat je zeker weet dat je mensen met een bepaalde drive in je team hebt en dat helpt enorm om door te gaan als het even moeilijk is.

Ook de­len wat moei­lijk is

Ik sta zo stevig omdat ik ook een hele fijne thuisbasis heb. Mijn man is ook heel ondernemend maar totaal anders dan ik: rustig en gelijkmatig en minder fel. Daarnaast heb ik 2 goed gebekte kinderen die mij zeer regelmatig van feedback voorzien en zeggen: 'Doe nu maar even normaal, mam!'. Laatst zei mijn dochter tegen me dat ze dacht dat niks moeilijk voor mij was omdat alles bij mij lukt. Ik realiseerde me daardoor dat ik vaak vergeet te vertellen wat ik ergens allemaal voor doe en dat echt niet alles lukt op dat pad. Ik heb moeten leren om ook te delen wat moeilijk is of niet is gelukt.

Pak het mo­ment en doe het ge­woon!

Een belangrijk moment in mijn leven speelde zich af in de nadagen van mijn studie. Ik kreeg een ernstig motorongeluk en moest 1,5 jaar revalideren. Daar zit je dan als drieëntwintigjarige in een rolstoel die niets meer kan. Mijn hoofd werkte niet meer en dat was hetgeen waar ik tot dan toe altijd mijn basiswaarde aan koppelde. Op zwarte momenten heb ik toen best wel eens gedacht dat het nooit meer goed zou komen met mij. Uiteindelijk merkte ik dat een lichaam onvoorstelbaar sterk is. Ik herstelde en kon zelfs mijn studie weer oppakken en afmaken. Toen ik met een bos bloemen in mijn hand mijn bul in ontvangst mocht nemen, bedacht ik me: Alles wat ik wil doen, ga ik doen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat het niet lukt. Ik geef dit ook mee aan mijn kinderen. Ik zeg tegen hen: "Begin gewoon. Op het moment dat jij gaat bewegen, dan komen er kansen op je pad!".

Het erg­ste wat er kan ge­beu­ren, is dat het niet lukt!

B'El­le: ont­staan en be­staans­recht

Met B'Elle ben ik uiteindelijk ook gewoon begonnen omdat ik vond dat het nodig was om een online podium voor vrouwen te creëren. Dit podium is nog steeds heel hard nodig. Nederlandse vrouwen zijn er ontzettend slecht in om zichzelf op een podium te zetten met wat ze hebben gedaan en waar ze goed in zijn. Hierdoor krijgen ze niet de kansen die ze verdienen. Door de verhalen te vertellen van vrouwen die succesvol zijn komen er meer voorbeelden tot leven waar met name de jonge vrouwen van nu wat aan hebben. Het is immers nog steeds zo dat menigeen geen goede vrouwelijke rolmodellen kan benoemen. Neem mijn eigen verhaal. Ook ik kom met mannelijke voorbeelden. Dat wil ik veranderen met B'Elle. Als je immers geen goede voorbeelden kent, dan is het lastig om te bepalen hoe je het maximale uit je ambities kan halen. Als je wél verhalen kent van vrouwen die vóór jou een bepaald pad bewandeld hebben, kun je daar inspiratie uit halen en lukken zaken gewoon beter. 

Mijn ei­gen rol­mo­del(len)

Ik denk dat mijn eigen moeder een belangrijk rolmodel is. Ze moest stoppen met werken toen ze ging trouwen, maar ze heeft haar werk naderhand toch weer opgepakt. Dit zorgde ervoor dat ik dan weer bij tante 1, dan weer bij tante 2 moest worden ondergebracht omdat kinderopvang toen nog niet geregeld was. Ze heeft mij met name geïnspireerd door te laten zien hoeveel je kunt doen in korte tijd. Zij is namelijk ontzettend georganiseerd. Ze anticipeert op van alles en is altijd voorbereid. Zo had zij vroeger maanden van tevoren al cadeaus klaar liggen voor iedereen die in dat jaar jarig was zodat ze als het eenmaal zo ver was, niets meer hoefde te doen. Naast het geluk dat ik heb met zo'n moeder, heb ik het ook getroffen met vrouwelijke leidinggevenden die ik tijdens mijn loopbaan ben tegen gekomen. Eén van hen, Erica Blom,  ontmoette ik toen ik bij Delta Loyd werkte en zij gaf mij een advies dat ik goed ter harte heb genomen. Ze zei: "Het is goed als je goed werk doet, maar het is nog belangrijker dat je laat zien dat jij dat werk hebt gedaan". Daarnaast gaf zij mij mee dat vrouwen van vandaag alles willen. Zij vond het goed als je durft te kiezen voor de dingen die je echt belangrijk vindt. Ik heb daar zelf aan toegevoegd: ….en delegeer de rest!

Kies voor wat je wil doen en de­le­geer de rest!

Reageer op dit artikel
*

Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

  • Willemijn - maandag 16 april 2018 13:16

    Mooi portret! Ik herken je er helemaal in. 'Geef kaders de ruimte' lees ik op mijn Loesje scheurkalender, en dacht aan jouw manier van werken. Liefs! Willy Reageer

    • Jorissa - dinsdag 17 april 2018 06:22

      Grappig hoe Loesje je aan mij laat denken Willemijn. Mooie uitspraak, die ga ik onthouden.

  • Aartie - woensdag 14 maart 2018 20:22

    Heel mooi en inspirerend Jorissa! Reageer

    • Jorissa - dinsdag 17 april 2018 06:21

      Fijn dat te lezen Aartie!

  • Sandra - zaterdag 10 maart 2018 08:59

    Mooi verhaal Jorissa en inspirerend ook om te lezen. Veel succes en alle goeds! Reageer

    • B'Elle Redactie Jorissa - zaterdag 10 maart 2018 20:48

      Dankjewel Sandra. Leuk om te horen.

  • Marieke - donderdag 8 maart 2018 09:44

    Mooi verhaal, Joor! Voor mij het perfecte begin van deze dag. Doe je goed! Marieke Reageer

    *

    Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

    • Redactie B'elle; Jorissa - vrijdag 9 maart 2018 08:37

      Fijn dat ik een goed begin heb gegeven Marieke :-)

  • Bekijk meer reacties