Allesbehalve cliché, Karolina Swoboda, OTTO Workforce
Karolina Swoboda is Poolse van afkomst en woont inmiddels 15 jaar in Nederland en werkt net zo lang bij OTTO Work Force. "Ik was 19 toen ik naar Nederland kwam om 6 weken te werken, omdat ik nog niet kon starten met mijn studie in Duitsland. Tijdens deze vakantiebaan kwam ik in aanraking met de oprichters van OTTO. "Inmiddels is zij operationeel directeur en mede-eigenaar bij dit bedrijf. OTTO Work Force is in 2000 opgericht en is uitgegroeid tot de grootste internationale arbeidsbemiddelaar in Europa. Zo openen zij op de dag van het interview een nieuwe vestiging in Oekraïne. Vorig jaar is OTTO Work Force uitzendbureau van het jaar geworden en Karolina werd zakenvrouw van het jaar in Noord-Limburg.
TEKST: Jorissa Neutelings - 08/03/2015
In 2000 was er grote krapte op de arbeidsmarkt voor laag geschoolde arbeidskrachten. In het zuiden van Polen hebben mensen een dubbele nationaliteit: Pools en Duits. Deze mensen konden met hun Duitse paspoort zonder werkvergunning aan de slag in Nederland. Een win-win situatie dus! Tijdens mijn vakantiebaan ontmoette ik de oprichters van OTTO. Ik kon hen adviseren waar ze moesten zitten in Polen en zo ben ik eigenlijk OTTO ingerold. Sinds 2010 ben ik aangesteld als operationeel directeur van OTTO in Nederland, waar wij ruim 5000 flexmedewerkers aan het werk hebben. Alles behalve de back-office, finance en sales valt onder mijn aansturing. OTTO is een hele platte organisatie. Dat is een bewuste keuze omdat we op deze manier snel beslissingen kunnen nemen. We hebben hierdoor de ruimte om out-of-the-box oplossingen te kiezen en in te zetten. De klant en wij worden daar uiteindelijk beter van.
Ik probeer zo te werken dat er 3 of 4 mensen zijn die direct mijn functie kunnen overnemen
Binnen OTTO kan ik mezelf na 15 jaar nog steeds uitstekend ontwikkelen. Ik ontwikkel mezelf echter ook door goed op te letten, bijvoorbeeld in de supermarkt. Ik leer van alles om me heen. Ik kijk altijd goed naar wat ik tegenkom en gebruik dat in mijn werk of privéleven. Mijn ultieme doel is dat mijn team zelf alles kan gaan regelen. Ik probeer zo te werken dat er 3 of 4 mensen zijn die direct mijn functie kunnen overnemen. Dat is nu nog niet het geval, dus ik heb hier nog voldoende te doen!
Ik heb er bewust voor gekozen om in Nederland te blijven en niet alsnog naar Duitsland te gaan voor mijn studie. Mijn intuïtie zei me dat ik hier moest blijven. Mijn ouders vonden het minder leuk, maar begrepen het wel. Ik vertrouw heel erg op mijn gevoel en ik gebruik dat gevoel nog steeds bij de beslissingen die ik moet nemen. Ik heb wel eens getest om tegen dat gevoel in te gaan, maar dat liep niet goed af. Uiteraard moet je ook goed weten waar je het over hebt. Je moet weten of je met iets winst of verlies gaat maken, naast of iets goed voelt. Sinds de komst van onze nieuwe financieel directeur word ik op dat vlak ook steeds meer uitgedaagd. Door zijn komst zijn we meer gaan verzakelijken. We moeten ons verantwoorden en dat is niet altijd leuk, maar wel nodig.
OTTO is een organisatie die veel met Oost-Europese mensen werkt. De Oost-Europeaan is anders dan de Nederlander. Oost-Europeanen worden het liefst hiërarchisch aangestuurd. Aangezien ik zelf Oost-Europese van origine ben, heb ik een leiderschapsstijl die valt te typeren als directief. Dat heeft met mijn achtergrond te maken. Ik heb deze stijl al mijn hele leven als voorkeursstijl. Ik heb het communisme meegemaakt. Mijn vader is na de val van dit regime direct een onderneming gestart en was daar ook goed in. Ik denk dat ik de ondernemersgeest van hem heb meegekregen. Mijn moeder is echt een harde, dus dat talent heb ik wellicht van haar overgenomen. Ik heb echt aan de Nederlandse manier moeten wennen. Directief leidinggeven werkt in Nederland namelijk averechts.
Alle mannen in het managementteam wilde hun zegje doen en ik kon alleen maar denken:" In dit uur had ik veel werk kunnen doen!
In 2005 toen ik mijn eerste management-positie kreeg was ik de enige vrouw. Binnen de Nederlandse directie ben ik nog steeds de enige vrouw. Ik zou het erg prettig vinden om op commissaris-niveau wat meer vrouwen te hebben. Niet omdat het een vrouw is, maar juist vanwege de andere blik die vrouwen hebben op zaken. Toen ik mijn directie-positie bekleedde, kwam ik een groot managementteam van 8 mannen terecht. Op dat moment dacht ik: "Waar ben ik nou terecht gekomen?". Iedereen wilde zijn zegje doen en ik kon alleen maar denken:" In dit uur had ik veel werk kunnen doen "! Deze stijl maakte mij in het begin binnen het bedrijf niet erg populair.
Mijn winnersmentaliteit zorgde ervoor dat ik op een gegeven moment alleen nog maar aan het werk was. Ik was een echte workaholic. Sommige klanten zeiden zelfs tegen mij dat ik wat meer moest gaan genieten. Gedurende een leiderschapsprogramma dat ik volgde, kwam ik mezelf echt tegen. Mijn leven was één groot draaiboek geworden dat alleen maar op OTTO gebaseerd was. Met dat inzicht ben ik gaan veranderen. Gewoon genieten is mijn missie geworden! Ik ben gelukkig als ik gezond ben, als mijn ouders het goed hebben, maar ik ben ook gelukkig als ik met mijn beste vriendin een hele dag kan shoppen!
Ik sta tussen de mensen, ook al zeggen anderen dat ik wat meer afstand moet hebben naar mijn team omdat ik in de directie zit
Ik doe alles wel een beetje anders dan anderen. Ik kom ook wel eens in een jeansbroek naar kantoor. Sommige mensen vinden dat het niet kan. Daarnaast heb ik net geluncht met mijn team en we hebben het over alles gehad behalve over zaken. Ik sta tussen de mensen, ook al zeggen anderen dat ik wat meer afstand moet hebben naar mijn team omdat ik in de directie zit. Ik ben daar eigenwijs in en vaar mijn eigen koers. Een goede sfeer en goed contact met mijn mensen is voor mij het allerbelangrijkst.