Alles met een plus, Miranda Koelemeijer, Maxime Models
Miranda Koelemeijer is eigenaar van plus-size modellenbureau Maxime Models (M/V). Een jaar of 10 geleden werd ik in Amsterdam zelf gescout voor plus-size modellenwerk. Het was nooit eerder in mij opgekomen dat ik als model aan de slag kon. Omdat het werk me interessant leek, heb ik me ingeschreven bij verschillende bureaus. De fashion wereld bleek uiteindelijk niet echt iets voor mij. De wereld erom heen bevat veel gebakken lucht en daar houd ik niet van! Op een gegeven moment vroeg een fotograaf aan mij waarom ik dan niet een eigen bureau opzette. In eerste instantie lachte ik dat idee weg. Ik had absoluut geen idee waar ik moest beginnen. Toen diezelfde fotograaf voor de tweede keer tegen mij zei: Ga je het nou nog doen of niet!?, ben ik gewoon begonnen.
TEKST: Jorissa Neutelings - 07/11/2016
De start van Maxime Models was in 2010. Naast mijn werk als taxichauffeur zette ik de eerste stappen naar mijn eigen modellenbureau. Middenin de crisis begon ik dus met mijn eigen onderneming. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel, ik liet een site maken en zorgde voor de juiste boodschap op die site en boem....daar was mijn bedrijf. Uiteindelijk bleek inderdaad dat je gewoon moest beginnen. Vanuit die stappen volgt de rest vanzelf. Ik had een mooie club aan modellen op mijn site staan. Die kende ik al vanuit mijn eigen werk als model. Ik begon met een bureau voor plus-size modellen vanuit een statement dat ik wil maken: Ik wil wat ik op straat zag, ook in de magazines terug zien! Daarnaast wil ik aan jonge meiden laten zien dat ze niet alleen gelukkig worden met een maat 34. Als je alleen maar reclames ziet met superslanke vrouwen dan vertroebelt dat het beeld waaraan je moet voldoen als meisje. Daar wil ik beslist iets aan veranderen.
Als je alleen maar reclames ziet met superslanke vrouwen dan vertroebelt dat het beeld waaraan je moet voldoen als meisje. Daar wil ik beslist iets aan veranderen.
Ik werk veel samen met buitenlandse bureaus. Duitsland is veel verder dan Nederland met het tonen van plus-size modellen. De Nederlandse modellen worden in het buitenland als zeer spontaan ervaren. Ik selecteer de mensen met wie ik werk ook op hun karakter. Voor mij is het erg belangrijk dat de mensen met wie ik werk met hun beide benen op de grond staan en geen arrogante houding hebben. Voor mij zijn modellen mensen en geen producten! Ik vraag van mijn mensen dat zij zich melden als ze zijn aangekomen op de shoot-locatie en ik wil weten hoe het met ze gaat en hoe ze een opdracht hebben ervaren. Ze noemen mij daarom ook wel Maximama.
In de 6 jaar dat ik in deze wereld werk, merk ik dat het stukken beter gaat. Magazines en reclames tonen steeds meer modellen die een afspiegeling zijn van de mensen die je op straat ziet. En dan hebben we het over modellen vanaf maat 38, want vanaf die maat behoor je volgens de fashionwereld tot een plus-size. Wat ik echter ook zie als je gaat winkelen en een grotere maat hebt, dat jouw kleding helemaal achterin de winkel hangt. Ik begrijp nog steeds niet waarom dat zo is. Op basis van een kenmerk word ik naar een ander deel van de winkel gestuurd. Dit hokjes-denken bestaat dus nog steeds. Dit vind ik bijzonder aangezien de gemiddelde kledingmaat in Nederland 42 is.
In alles wat ik doe wil ik met mensen werken. Ik kom het liefst met zoveel mogelijk verschillende mensen in contact. Iedereen is voor mij waardevol en ik wil dat het met iedereen goed gaat. Soms ben ik wel een beetje té betrokken. Dat klinkt misschien raar, maar ik vind het moeilijk om niet thuis te geven als iemand mij nodig heeft. Inmiddels weet ik daar wel een balans in te vinden en kan ik op een goede manier betrokken zijn. Daarnaast vind ik het van groots belang dat ik in mijn werk mezelf kan zijn! Men moet daar nog steeds aan wennen. Ik vind het onbegrijpelijk als mensen zich anders voordoen dan dat ze zijn. Ik begrijp niet hoe je dat volhoudt. De mensen met wie ik werk accepteren me zoals ik ben, of niet. Wat je ziet is dat deze oprechtheid gewaardeerd wordt en ertoe leidt dat je langdurig met elkaar samen kan werken omdat je weet wat je krijgt. Sommige mensen gedragen zich wellicht anders omdat ze onzeker zijn of bang zijn om te falen. Daar heb ik geen last van! Als ik iets wil dan zorg ik ervoor dat het er komt. En dat er dingen fout kunnen gaan, dat risico accepteer ik. Alles is beter dan niets doen en klagen over zaken die je graag anders zou willen zien.
Vertrouwen is voor mij van groot belang. Ik werk alleen samen met mensen die ik kan vertrouwen. Helaas is mijn vertrouwen een flink aantal keren geschaad. Ik ben daardoor gelukkig niet wantrouwig geworden, maar ik heb wel een aantal zaken anders vorm gegeven. Het is voor mij nu belangrijk dat het vertrouwen in een zakelijke afspraak wordt vastgelegd en daarom werk ik met contracten waarin helder is verwoord wat kan en wat niet. In het begin deed ik dat niet. Door schade en schande ben ik wijzer geworden en weet ik dat je vooral in eerste instantie goed voor jezelf moet zorgen.
Spiegel je niet aan een ander, maar alleen aan jezelf!