Meer tijd no­dig voor de pa­ti­ënt!

(huis)Art­sen heb­ben in de af­ge­lo­pen ja­ren steeds meer ta­ken op zich moe­ten ne­men. Ook de reeds be­staan­de ta­ken zijn in om­vang en be­las­ting toe­ge­no­men. De tijd die zij per pa­ti­ënt te be­ste­den heb­ben, komt daar­door on­der druk te staan. 

TEKST: Antoinette van Bruinisse - 14/06/2018
Twee­der­de vindt werk­druk te hoog

De Landelijke Huisartsen Vereninging (LHV)  liet onderzoeksbureau Newcom uitzoeken hoe hoog de werkdruk is en hoe huisartsen de werkdruk ervaren. Maar liefst tweederde vindt die te hoog. Noodzakelijke werkzaamheden krijgt 65 procent van de huisartsen niet af in de reguliere werktijd. Als grootste risico's voor hun patiënten noemen huisartsen onder meer consulten sneller afronden, sneller doorverwijzen dan wanneer ze meer tijd zouden hebben en te korte tijd voor het afhandelen van herhalingsrecepten. Een kwart geeft bovendien aan zelf 'aan zijn taks' te zitten als gevolg van de hoge werkdruk.

Steeds meer ta­ken

Een belangrijke oorzaak van de hoge werkdruk bij huisartsen is dat er meer ouderen zijn, in combinatie met het huidige overheidsbeleid om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Deze ouderen kampen vaak met complexe problemen en gaan relatief vaak naar de huisarts. Daarnaast kreeg de huisarts de laatste jaren er steeds meer taken bij, bijvoorbeeld doordat huisartsen eenvoudiger zorg en verrichtingen van het ziekenhuis overnemen. Huisartsen in achterstandswijken hebben het het zwaarst. Veel van hun patiënten kampen niet alleen met werk- en inkomensproblemen, maar leven ook minder gezond.

Meer tijd voor pa­ti­ën­ten

Zelf hebben huisartsen al allerlei maatregelen genomen om hun werk efficiënter in te richten, bijvoorbeeld door voor organisatorische zaken een praktijkmanager te benoemen en door de inzet van praktijkondersteuners (POH's). "Bij veel huisartsen is de rek daar inmiddels wel uit", stelt voorzitter van de LHV Ella Kalsbeek. "Zij willen kleinere praktijken."Dat kan echter lang niet overal, bijvoorbeeld omdat sommige regio's kampen met een tekort aan huisartsen. Kalsbeek: "Standaardoplossingen zijn er niet, maar waar het om gaat is dat de huisarts méér tijd krijgt voor zijn of haar patiënt.

Stan­daard­op­los­sin­gen zijn er niet, maar waar het om gaat is dat de huis­arts méér tijd krijgt voor zijn of haar pa­ti­ënt.

Meer we­ten?

Dit artikel is afkomstig van de site van de LHV. Het hele dossier omtrent de werkdruk van huisartsen, vind je hier: Dossier Meer tijd voor de patiënt 

Reageer op dit artikel
*

Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

  • Geef hier je reactie!