Fe­li­ci­teer­boek, lek­ker so­ci­aal

Ook re­cent ja­rig ge­weest? Dik­ke kans dat je een paar kaar­ten hebt ge­kre­gen, en­ke­le te­le­foon­tjes maar voor­al tien­tal­len be­rich­ten via Fa­cebook, Lin­kedIn, In­st­agram en Twit­ter. 

TEKST: Jorissa Neutelings - 04/05/2017
De lol is er te­gen­woor­dig wel af

Toen social media net opkwam was het handig dat je ook van je vage kennissen hun verjaardag leerde kennen, en hen zo eens kon verrassen terwijl je voorheen hun verjaardag ongemoeid voorbij liet gaan. De verrassing om weer eens iets van oud-tante Hester te horen of je middelbare school liefde Michel was groot. Nu wordt je gefeliciteerd door je vrienden en familie op Facebook, zelfs die goede vriend vindt het een prima medium voor jou en neemt niet eens meer de moeite om persoonlijk een bericht te sturen. En als hij dan toch de moeite neemt, dan volgt er een whatsapp, bij voorkeur in een groep zodat de hele groep vervolgens 'attent' kan zijn en jou ook kan feliciteren. Afschuwelijk! De whatsapp-groep is handig om afspraken te maken maar moet het echt gebruikt worden om je teamgenoot te condoleren met het verlies van zijn vader? "25x sterkte he!" draagt echt niets bij aan het draaglijker maken van het verlies. Aanwezig zijn, de uitvaart bezoeken, een keer koken of een warme arm is echt fijner op zo'n moment.

Af­schu­we­lijk die whats­app-groep! 

Hoe komt dat nou, dat even snel ver­stop­pen ach­ter een app-be­richt?

Vrolijke of verdrietige emoties, ik denk dat we er een beetje bang voor zijn geworden. Wat als iemand zichzelf niet in bedwang kan houden, wat moet jij dan? Snel even facebooken (zeker met de extra emoticons) behoedt je voor het meeleven en misschien met de ander meevoelen, plezier of verdriet. Je houdt controle en niemand ziet hoe jij je voelt en je hoeft je niet te schamen voor jouw eigen gevoel. Lekker anoniem, dat schijnt de belangrijkste drijfveer te zijn. Niet voor niets durven we meer op social media. Schelden, alles eruit gooien, vinden sommigen heerlijk. In het openbaar zie je deze mensen waarschijnlijk onopvallend in een hoekje staan.

De te­gen­re­ac­tie

Wat nu bijzonder grappig is, is dat ik steeds meer berichten langs zie komen die roepen om je dag eens iets verrassend te doen. Je zult je veel positiever voelen, beloven ze, als je een van deze activiteiten onderneemt: glimlach eens naar iemand die je niet kent op straat, kook eens een maaltijd voor een buurman, leg een cadeautje weg voor die goede vriend, schrijf een compliment op papier voor je moeder, vul een envelop met tien euro en leg die op een tafel in een restaurant. Kortom, wees eens attent, maak contact! Euh, was dat voorheen niet gewoon wat we al deden?

So­ci­al is niet je so­ci­a­le le­ven

Met mijn beroep ben ik uiteraard voor vernieuwing, digitalisering en ook social media. En velen zijn het met mij eens, het gebruik neemt van jaar tot jaar toe zo liet recent onderzoek zien. Facebook groeit door de startende 80+-ers, instagram door jongeren tot 18 jaar en twitter, tja, daar wil niemand meer op sinds Trump.

Mensen die veel contact hebben, ook via digitale media, zijn gelukkiger, dus ga vooral er mee door! Maar laat social media zijn wat het is: een toevoeging aan je sociale leven, geen vervanging er van.

Laat so­ci­al me­dia zijn wat het is: een toe­voe­ging aan je so­ci­a­le le­ven, geen ver­van­ging er van

Reageer op dit artikel
*

Welke kleur heeft een rood logo? (antwoord in kleine letters)

 • John Kuipers - zondag 7 mei 2017 11:50

  Het artikel zegt veel over hoe we tegenwoordig met elkaar omgaan, gewoon even een paar weken geen Appen en geen Facebook, inderdaad een kaartje een bezoekje of misschien wel een telefoontje kan hartverwarmend werken. In de ene familie is het gewoonte bij de andere het gebruik van media , maar als ik mocht kiezen dan graag dat persoonlijke contact zullen we het allemaal eens een maandje gaan proberen kan nooit geen kwaad en wie weet bevalt het wel zo goed dat je er dan mee doorgaat. Veel succes ermee. Reageer

  • Redactie B'Elle - zondag 7 mei 2017 12:45

   Bedankt voor je leuke reactie John! Ook al bedank ik je nu ook digitaal, het komt wel uit een goed hart! :) Ik ga eens kijken of ik Facebook een maandje links kan laten liggen! Fijne zondag

 • Helena - zondag 7 mei 2017 11:26

  Helemaal mee eens: " Een Toevoeging" aan mijn contacten, waar ik wel blij mee ben en niet kan missen. Maar heerlijk kaarten te ontvangen( schrijf zelf altijd kaarten en besteed daar veel aandacht aan) Zelfs bellen ook veel minder om contact te zoeken. IK vind het een verarming. Reageer

  • Redactie B-Elle - zondag 7 mei 2017 12:53

   Mooi dat je social media als toevoeging ziet, daar zijn wij het volledig mee eens! Namens de redactie, Jorissa

  • Redactie B'Elle - zondag 7 mei 2017 12:51

   Beste Helena: Ook jij bedankt voor je mooie reactie. Zoals ik het zie gaat het vooral om dingen met aandacht doen. Daar hebben we (of nemen we) tegenwoordig te weinig tijd voor, vind je ook niet?